ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η επόμενη μέρα στην Ουκρανία 

Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σύγκρουση φαίνεται να παίρνει μια αποφασιστική τροπή.

Του διαγγέλματος Πούτιν προηγήθηκε ένα θρίλερ ανεξήγητης και ανερμήνευτης, μέχρι τώρα, μετάθεσης της μετάδοσής του, από την αρχικά προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης, για το πρωί της Τετάρτης.

Η σκληρή ρητορική του διαγγέλματος αντιφάσκει σε μια ομοβροντία πρόσφατων διαβεβαιώσεων του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά και τις δηλώσεις Πούτιν, που έγιναν την Σαμαρκάνδη μετά τις διμερείς συναντήσεις του με τους Μόντι, Τζιπινγκ και Ερντογάν, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι ο Ρώσος ομόλογος του θέλει τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από την ουκρανική πλευρά.

Οι αντιφάσεις αυτές ερμηνεύονται, από έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, ως ένδειξη ότι ο Πούτιν βρίσκεται υπό πίεση και αντιδρά σπασμωδικά.

Το χθεσινό διάγγελμα επιτρέπει δύο πιθανά σενάρια εξελίξεων.

Σενάριο πρώτο: Οι τέσσερεις κατεχόμενες από τον ρωσικό στρατό επαρχίες της Ουκρανίας, μετά τα δημοψηφίσματα, προσαρτώνται στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Μόσχα διευκρινίζει ότι κάθε απόπειρα προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά και πυραυλικών πληγμάτων, θα αντιμετωπισθεί σαν επίθεση της Δύσης στην Ρωσία, η οποία αμυνόμενη θα νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσον που έχει στην διάθεση της.

Στο παραπάνω σενάριο διακόπτεται κάθε απόπειρα αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης και οι δύο αντίπαλες πλευρές κλιμακώνουν την σύγκρουση στα πεδία των μαχών, σε μια σύρραξη μακράς διαρκείας, με την μερική επιστράτευση να γίνεται γενική και με ορατό τον κίνδυνο διάχυσής της εκτός συνόρων.

Σενάριο δεύτερο: Μετά από μια ακραία κλιμάκωση των συγκρούσεων, αλλά και απειλών του Κρεμλίνου για χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου, δρομολογείται κατάπαυση του πυρός, άγνωστης αντοχής και διάρκειας, που στην πράξη μπορεί να σημαίνει την διχοτόμηση της Ουκρανίας, με την Ρωσία να προσαρτά τις τέσσερεις επαρχίες και το ΝΑΤΟ και την Δύση να εγγυώνται στο Κίεβο ότι δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας.

Ωστόσο, κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία δεν σημαίνει αναγνώριση των τετελεσμένων .

Η Κύπρος, επί 48 χρόνια, ζει με εκεχειρία, χωρίς να έχει αναγνωρίσει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, ενώ η ανακωχή που τερμάτισε τον πόλεμο της Κορέας, τον Ιούλιο του 1953, ισχύει ακόμη.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!