ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επιδοτήσεις 1,1 δις τον Οκτώβριο

Οι κλιμακωτές επιδοτήσεις που προσφέρονται για χαμηλότερες χρεώσεις, η παράμετρος της εξοικονόμησης και η μικρότερη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού συνιστούν το τρίπτυχο στο οποίο διαρθρώνεται το «πακέτο» στήριξης έναντι της ακρίβειας στην  αγορά ηλεκτρισμού για τον Οκτώβριο.

Πράγματι, τα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν…τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι  εταιρείες προμήθειας  για τον Οκτώβριο «προσγειώθηκαν» σε πιο λογικά επίπεδα σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου. Οι ονομαστικές χρεώσεις των μεγαλύτερων «παικτών» κινήθηκαν κοντά, αλλά κάτω από το όριο των 600 ευρώ/ΜWh, ενώ για τον τρέχοντα μήνα είχαν δώσει χρεώσεις που κυμαίνονταν στα 680 -800 ευρώ/MWh. Τον τόνο έδωσε ο leader του κλάδου ΔΕΗ που ανακοίνωσε χρέωση  595 ευρώ/MWh,  μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την ισχύουσα χρέωση των 788 ευρώ/MWh.  Καταλυτικά για την άκρως ευπρόσδεκτη πτωτική κίνηση των χρεώσεων λειτούργησαν η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF  και η σχετική σταθεροποίηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «απάντησε» στις νέες χρεώσεις με επιδοτήσεις συνολικού ύψους  1,1 δις. ευρώ (έναντι 1,9 δις. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο). Από το ποσό αυτό, ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει μόλις 100 εκατ. ευρώ (από 800 εκατ. τον προηγούμενο μήνα). Η μερίδα του λέοντος των πόρων προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρηματοδοτείται από τον προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά και τα έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων. Το  ΤΕΜ κατόρθωσε να επωμιστεί σχεδόν όλο το βάρος των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο. Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες που η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται λόγω της αύξησης των αναγκών θέρμανσης, απομένει να φανεί.

Στα οικιακά τιμολόγια επανήλθε η κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, με ισχυρή πάντως στήριξη -που καλύπτει το 90% της ανατίμησης του ρεύματος- για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες (90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα). Εκεί η  επιδότηση ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh, διαμορφώνοντας τελικές τιμές γύρω στα 150 ευρώ/MWh, ανάλογα με τον πάροχο.

Έτσι, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες, με κυμαινόμενο τιμολόγιο ΔΕΗ θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.

Για μηναία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση –για το «υπερβάλλον» σκέλος της κατανάλωσης πάνω από τις 500 κιλοβατώρες- περιορίζεται στα 386 ευρώ/MW. Αν όμως τ ο νοικοκυριό επιτύχει μείωση 15% της κατανάλωσης σε σχέση με την αντίστοιχη του Οκτωβρίου 2021, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.  Ένα  νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατωρών θα πλήρωνε χωρίς επιδότηση 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, 108 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους εξοικονόμησης  θα υπολογίζεται ανά τετράμηνο και θα απεικονίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Τέλος, για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες (που αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών),η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/MWh. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης 15%.

Αν και το «άρωμα» της εξοικονόμησης είναι έντονο, εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου. Η έλλειψη «έξυπνων» μετρητών δυσκολεύει το εγχείρημα για τους καταναλωτές και οι μη τακτικές καταμετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ δυσκολεύουν τη ζωή του Υπουργείου αναφορικά με τον υπολογισμό και τον χρονισμό της καταβολής του μπόνους εξοικονόμησης.

Τέλος, λιγότερο γενναιόδωρη σε σχέση με αυτή του ρεύματος είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο, όπως είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση. Η επιδότηση είναι οριζόντια, χορηγείται αποκλειστικά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας  και είναι της τάξης των 90 ευρώ/ Μεγαβατώρα.  Θα καλύπτει το 50% της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου (έναντι 90% που είναι η «απορροφητικότητα» των ανατιμήσεων στις τιμές ηλεκτρισμού), με ότι, αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά των 700.000 νοικοκυριών που είναι  χρήστες φυσικού αερίου.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!