ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κάτι αλλάζει απέναντι στους  ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν κατά των ΛΟΑΤΚΙ υπό τη σημαία συντηρητικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Η διαδήλωση υιοθέτησε την κύρια αφήγηση των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και των κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με την οποία η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ υπονομεύει τις παραδοσιακές αξίες της Τουρκίας, την τουρκική οικογένεια και το τουρκικό έθνος.

Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, οι αντιλήψεις για την ομοφυλοφιλία αλλάζουν στην Τουρκία. Όχι μόνο με την πάροδο του χρόνου, ανάμεσα στις νεότερες και τις γηραιότερες γενιές, αλλά και ανάλογα με το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνιολογικό υπόβαθρο. Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης βαθιάς πολιτικής πόλωσης αντανακλώνται και στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την ομοφυλοφιλία και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi ve İstanbul Aile Vakfı και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022, το 36,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή που πρέπει να απαγορευτεί από το κράτος και το 33,5% δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία εδώ

Ωστόσο, όσο υψηλά και αν είναι αυτά τα ποσοστά, πρόκειται για μέσους όρους και οι μέσοι όροι μπορεί πάντα να είναι παραπλανητικοί. Κάτω από αυτά, οι αντιλήψεις φαίνεται να είναι πιο διαφοροποιημένες και μεταβαλλόμενες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ποσοστά αυτά εξασθενούν στις ηλικίες 18-24, μεταξύ των οποίων το 22,1% δηλώνει ότι η ομοφυλοφιλία (ΛΟΑΤKI) είναι ασθένεια και πρέπει να απαγορεύεται από το κράτος και το 21,5% ότι είναι ασθένεια που χρήζει θεραπείας. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας, το 37,8% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια αλλά μια επιλογή που πρέπει να γίνεται σεβαστή. Οι νεότερες γενιές σκέφτονται σαφώς διαφορετικά όσον αφορά την ομοφυλοφιλία από ό,τι οι παλαιότερες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων γενεών, η αντίληψη αυτή γίνεται όλο και πιο αδύναμη: Στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών είναι μόνο 19% και συνεχίζει να εξασθενεί μέχρι να φτάσει το 8,2% μεταξύ των ατόμων 54 ετών και άνω.

Ωστόσο, τα ποσοστά εκείνων που πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή και ότι πρέπει να προστατεύεται από το νόμο είναι σημαντικά αδύναμα μεταξύ όλων των ηλικιών, γεγονός που δείχνει ότι (ορισμένες) ατομικές επιλογές δεν θεωρούνται ακόμη ότι χρειάζονται νομική προστασία από το κράτος.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!