ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες ενέργειας. Αν και η υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας  (βασική συνιστώσα για τη διαμόρφωση των χρεώσεων) έχει υποχρεώσει τα αρμόδια στελέχη να…γράφουν και να σβήνουν έως την τελευταία στιγμή, εντούτοις οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ονομαστικές χρεώσεις 0,60-0,68 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Χρεώσεις χαμηλότερες από αυτές του τρέχοντος μήνα (που κυμάνθηκαν στα 0,7-0,8 ευρώ/κιλοβατώρα), αλλά υψηλότερες από αυτές του Αυγούστου, που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες, υποχρεώνοντας ορισμένες εταιρείες να «γράψουν» ζημίες.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η μη επιβεβαίωση  -προσώρας των προβλέψεων για  νέο άλμα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος το Σεπτέμβριο από τη μια πλευρά και η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου στο TTF από την άλλη (χθες έκλεισε σε χαμηλό διμήνου στα 175 ευρώ/MWh) δημιουργούν «χώρο» για προσφορά ανταγωνιστικότερων τιμολογίων για τον επόμενο μήνα.

Τη σκυτάλη από τους παρόχους θα πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ανακοινώσει -πιθανότατα την Τετάρτη-  το νέο σχήμα των επιδοτήσεων του ρεύματος. Αυτό θα περνά το μήνυμα της εξοικονόμησης, που αναδεικνύεται σε κεντρικό εργαλείο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Και τούτο διότι εγκαταλείπεται η -πολύ δαπανηρή- οριζόντια επιδότηση και εισάγεται κλιμακωτή επιδότηση, που μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση, σε συνδυασμό με  «μπόνους» για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 15% την κατανάλωσή τους σε ετήσια βάση. Τα κλιμάκια επιδότησης θα είναι τρία. Το πρώτο θα καλύπτει τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, το δεύτερο τις  μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1000 κιλοβατώρες το μήνα και το τρίτο τις υψηλές καταναλώσεις από 1000 κιλοβατώρες και πάνω. 

Τόσο η «προσγείωση» των τιμολογίων του Οκτωβρίου σε σχέση με τις υψηλές πτήσεις του Σεπτεμβρίου  όσο και οι κλιμακωτές επιδοτήσεις θα….αποκλιμακώσουν την πίεση στον προϋπολογισμό που συνεισέφερε περί τα 700 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις του τρέχοντα μήνα. Και το Υπουργείο Οικονομικών άλλωστε έχει σηματοδοτήσει την βούλησή του να περιοριστεί δραστικά η χρηματοδότηση  για τις επιδοτήσεις στην ενέργειας από τον τακτικό προϋπολογισμό για το μήνα που έρχεται.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν οριζόντια επιδότηση που θα απορροφά σημαντικό μέρος της ανατίμησης  -της τάξης του 50% τουλάχιστον- σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.  Επιδίωξη είναι να περιοριστεί δραστικά η τιμή για τον τελικό καταναλωτή (άλλωστε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ μίλησε για «γενναία» επιδότηση στο φυσικό αέριο…) από τα 0,24 ευρώ που υπολογίζεται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα, χωρίς επιδότηση, στα 0,12—0,14 ευρώ/θερμική κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί στα σταθερά τιμολόγια φυσικού αερίου που προσφέρουν στην παρούσα φάση οι προμηθευτές, Είναι μεν αισθητά αυξημένη σε σχέση με αυτήν που ίσχυε πέρυσι τον Οκτώβριο (0,075 ευρώ), πλην όμως όπως έχει διαμηνυθεί και από τους αρμόδιους υπουργούς, είναι αδύνατο να απορροφηθεί όλη η ανατίμηση στο φυσικό αέριο, εάν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα και μετά την πτώση τις τιμής στα 175 ευρώ/MWh, αυτή είναι υπερπολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι, που κινούνταν κοντά στα 30 ευρώ/MWh.

 

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!