ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον

Αυτές τις μέρες η ανθρωπότητα γιορτάζει την 35η επέτειο της έναρξης μιας σκληρής προσπάθειας που στέφθηκε με μια σπουδαία νίκη.

Πριν 35 χρόνια οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Και πετύχαμε να αποκρούσουμε μια από τις μεγαλύτερες απειλές, την καταστροφή του στρώματος του όζοντος, εδώ.

Σήμερα, πάνω από το 99% αυτών των ουσιών έχουν πλέον καταργηθεί, και σταδιακά, το στρώμα του όζοντος αποκαθίσταται. Η πιο πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) κατέληξε ότι το στρώμα του όζοντος θα έχει πλήρως αποκατασταθεί έως τα μέσα του αιώνα.

Χάρη σε αυτήν την επιτυχία επιβίωσαν πολλά οικοσυστήματα κι επιβραδύνθηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν δεν είχαμε διασώσει το στρώμα του όζοντος, από μόνο του αυτό θα προκαλούσε καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έχει γίνει σύμβολο του τι μπορεί να επιτύχει η παγκόσμια συνεργασία. Είναι χρήσιμο να το θυμόμαστε αυτό στους σημερινούς καιρούς της παγκόσμιας ασυνεννοησίας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!