ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ασάφεια η σύγχυση;

ΗΠΑ και Κίνα, εδώ και δεκαετίες, συντηρούν μια ασάφεια ως προς την Ταϊβάν.

Ενώ και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να αμφισβητήσουν το στάτους κβο της Ταϊβάν, τον τελευταίο καιρό ο Μπάιντεν δηλώνει ότι σε περίπτωση κινεζικής εισβολής οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά.

Συνήθως στις δηλώσεις του προέδρου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει διευκρινήσεις, όπως ότι δεν υπάρχει δέσμευση εμπλοκής και ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στόχο να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

Οι χθεσινές δηλώσεις Μπάιντεν, περί εμπλοκής των ΗΠΑ στο πλευρό της νησιωτικής χώρας, καταγράφονται λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, που προκάλεσε οργισμένη αντίδραση της Κίνας, αλλά και λίγες μέρες μετά την διαφοροποίηση της Κίνας από την Ρωσία, που «διαβάστηκε» ως απόσταση ασφαλείας του Πεκίνου από την πολιτική της Μόσχας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν να διατηρούν υπό πίεση την Κίνα για να προωθήσουν πιθανόν δύο στόχους:

-Πρώτον να πιέσουν το Πεκίνο να επιβεβαιώσει την διαφοροποίησή του από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

-Δεύτερον για να κρατήσουν ζωντανή την δυναμική σύμπηξης μιας διευρυμένης αντικινεζικής συσπείρωσης στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και ταυτόχρονα να πιέσουν την Ε.Ε. να εναρμονισθεί με την πολιτική πυγμής που έχει υιοθετήσει ο Μπάιντεν απέναντι στο Πεκίνο.

Όλα τα παραπάνω, αθροιστικά, δείχνουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ και της Κίνας ότι δεν αμφισβητούν το σημερινό στάτους κβο ως προς την Ταϊβάν, στην πράξη, με δηλώσεις και κινήσεις, ενισχύουν μια αμοιβαία καχυποψία, που είναι μια σοβαρή απειλή για την σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Αν η Κίνα υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν ενδεχόμενη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν και αν η Ουάσιγκτον υποψιάζεται ότι το Πεκίνο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εισβάλλει, τότε η συμπεφωνημένη ασάφεια για την χώρα θα μεταλλαχθεί σε αμοιβαία αποσταθεροποιητική σύγχυση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!