ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πυρηνική σωφροσύνη

Ο σκληρός πυρήνας της λεγόμενης πυρηνικής ισορροπίας του τρόμου ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 η δέσμευση των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ να μην κάνουν πρώτες την χρήση πυρηνικών όπλων.

Μια διαβεβαίωση που επαναλαμβανόταν συχνά, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και η Μόσχα, κατά καιρούς, αλληλοκαταγγέλονταν ότι προσπαθούν να διασφαλίσουν την δυνατότητα πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

Η προχθεσινή προειδοποίηση του Μπάιντεν να μην χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και η άμεση απάντηση του Κρεμλίνου ότι το στρατιωτικό δόγμα της χώρας δεν προβλέπει πρώτη χρήση πυρηνικών, ξεκαθάρισε μια σημαντική παράμετρο της παγκόσμιας αβεβαιότητας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις τους, ΗΠΑ και Ρωσία δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια κατάρρευση της προσπάθειας για μη περαιτέρω διασπορά των πυρηνικών όπλων .

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αν η ρητορική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας άφηνε έστω μια δημιουργική ασάφεια για ενδεχόμενη πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, τότε πολλές χώρες θα προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πυρηνική λέσχη.

Αν ΗΠΑ και Ρωσία καταπατήσουν τις «κόκκινες γραμμές» στην διαχείριση πυρηνικών όπλων που χάραξαν οι ίδιες, τότε θα έχουμε ένα πυρηνικό ντόμινο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με το Ιράν, την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία  να επιδιώκουν, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, την είσοδο τους στην πυρηνική λέσχη.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η πυρηνική ισορροπία του τρόμου, που διαμόρφωσαν πριν από δεκαετίες Ουάσιγκτον και Μόσχα, είναι κοινό συγκριτικό πλεονέκτημα που διασφαλίζει το προβάδισμα τους ως πυρηνικών υπερδυνάμεων, έναντι των υπόλοιπων μελών της πυρηνικής λέσχης.

Η πυρηνική σωφροσύνη των δύο υπερδυνάμεων στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, πρώτα από όλα, διασφαλίζει το ηγεμονικό τους προβάδισμα ισχύος στην διεθνή σκηνή.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!