Η πολιτική εβδομάδα της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ο Κ. Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνέχισε την Τετάρτη ο Ν. Ανδρουλάκης, ολοκληρώνεται σήμερα με την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα.
|
Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το βράδυ, πάντως, επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη σαφές από την αντίστοιχη ομιλία του πρωθυπουργού: Η προεκλογική περίοδος, που η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εγκαινίασε πρόωρα και με απροσδόκητο τρόπο μέσα στον Αύγουστο, θα εξελιχθεί σε κλίμα υψηλής έντασης και ακραίας πόλωσης, με τον πολιτικό διάλογο να περιορίζεται σε ανταλλαγές συνθημάτων.
|
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε, χθες, ένα νέο σύνθημα: «Δικαιοσύνη παντού». Έθεσε και τον εκλογικό στόχο του: «Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής, που θα επιτρέψει την επόμενη μέρα να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων». Και ανέγνωσε έναν κατάλογο μέτρων «επανεκκίνησης», με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (συμπεριλαμβανομένης της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ).
|
Επί της ουσίας, η ομιλία Τσίπρα (εδώ) χθες έμοιαζε με την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, όπου και η ομιλία Μητσοτάκη το προπερασμένο Σάββατο. Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο τοποθετήσεις είναι, προφανώς, πολλές. Αλλά συμπίπτουν σε τέσσερα σημαντικά πεδία.
|
Πόλωση: Στο δίλημμα Μητσοτάκη «πρόοδος ή συμφορά», ο Αλ. Τσίπρας απαντά με ανάλογης έμπνευσης δίλημμα «υπηρέτες των συμφερόντων ή υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια αγία οικογένεια ή μια προοδευτική πλειοψηφία; Κράτος ή παρακράτος;»
|
Παροχές: Αν η εβδομάδα είχε ξεκινήσει με τα 5,5 δισ. παροχές του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε χθες «τα βλέπω και τα διπλασιάζω». Και, πάντως, η κοστολόγηση των μέτρων που είχε πολυδιαφημιστεί από την Κουμουνδούρου (αν υπάρχει…) δεν παρουσιάστηκε.
|
Μεταρρυθμίσεις: Όπως η ομιλία του πρωθυπουργού έτσι κι αυτή του αρχηγού της αντιπολίτευσης απέφυγε κάθε αναφορά σε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα συνέτειναν σε αλλαγή οικονομικού μοντέλου, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της παραγωγικότητας της οικονομίας.
|
Κλιματική κρίση: Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ασχολήθηκε καν με το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του πλανήτη. Η κλιματική κρίση, όχι μόνο δεν ήταν στις έξι προτεραιότητες, αλλά δεν υπήρχε ούτε ως παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικής για τη χώρα. |