ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT
St Petersburg, Russia

Υπό πίεση ο Πούτιν

Την πίεση που ασκούν ακόμα και οι στενότεροι εταίροι του, Κίνα και Ινδία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στη Σαμαρκάνδη. Οι πιέσεις αποκτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα καθώς αποκαλύπτεται η αδυναμία του ρωσικού στρατού απέναντι στον ουκρανικό αλλά και ενόψει των εξελίξεων στον Καύκασο.

  • «Η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πολέμους (...) Πρέπει να βρούμε τον δρόμο (για την ειρήνη) με δημοκρατία, διπλωματία και διάλογο» είπε χθες δημοσίως στον Πούτιν o Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Ξέρω τις θέσεις σου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία» απάντησε ο Πούτιν, «θα κάνουμε το παν για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα», εδώ
  • Τις «απορίες και ανησυχίες» του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε αναγκαστεί να αναγνωρίσει προχθές ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, εδώ
  • Σε δύσκολη θέση φέρνει τον Πούτιν και η σύγκρουση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, που επιτέθηκε «προληπτικά» και είχε μάλιστα την άμεση στήριξη του Ερντογάν, εδώ.
  • Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία προκαλούν αντιδράσεις και μέσα στη Ρωσία, όπου ακόμη και κρατικά μέσα ενημέρωσης μιλούν πλέον για «πόλεμο, εγκαταλείποντας τον όρο «στρατιωτική επιχείρηση».
  • Επιβαρυντικές για τον Πούτιν είναι και οι αποκαλύψεις από την Ουκρανία, όπου στις περιοχές που μόλις απελευθερώθηκαν, εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 445 πτώματα, σχεδόν όλα αμάχων, πολλά με σημάδια βασανισμού ή χέρια δεμένα, ενώ η ουκρανική αστυνομία ανακάλυψε 10 θαλάμους βασανιστηρίων, εδώ. Τα εγκλήματα πολέμου καταδίκασε ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, εδώ.
  • Ο ρωσικός στρατός «αντισταθμίζει» τις απώλειες εδαφών με βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις, όπου καταστρέφει συστηματικά τις βασικές υποδομές ενέργειας και ύδρευσης ή σιλό αποθήκευσης σιτηρών, εδώ.
  • Μόνη θετική εξέλιξη για τον Πούτιν ήταν η συνάντηση με τον Ερντογάν, που προσπαθεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας από τη Ρωσία. Μεταξύ άλλων ζήτησε έκπτωση 25% στο ρωσικό φυσικό αέριο, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!