ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ο διμέτωπος της Δύσης

Το ότι οι υπουργοί Εμπορίου της Ομάδας των G-7 υιοθέτησαν χθες την θέση των ΗΠΑ, για ταυτόχρονη πολιτική πυγμής απέναντι στην Ρωσία και στην Κίνα, δεν αποτελεί έκπληξη.

Όπως και δεν αποτέλεσε έκπληξη η αυτοπεποίθηση των Πούτιν και Σι Τζιπίγκ που, από την Σαρμακάνδη, δηλώνουν χωρίς περιστροφές ότι είναι το κέντρο ισχύος του πλανήτη.

Μένει να αποδειχτεί τι αξιοπιστία και αντίκρισμα έχουν οι δηλώσεις στο πεδίο των πραγματικών συσχετισμών και ισορροπιών.

Η δήλωση των υπουργών Εμπορίου των G-7 καταγράφεται σε μια στιγμή που η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη, κατευθύνονται πλησίστιοι στην μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η Γηραιά Ήπειρος μετά το 1945, με καταλύτη την ενεργειακή, που προκάλεσε η εργαλειοποίηση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από τον Πούτιν.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, που θα πληρώσουν πανάκριβα την αντίδραση της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης, έχουν την βούληση και την δυνατότητα να διακινδυνεύσουν το διμερές τους εμπόριο με την Κίνα, στο όνομα της ενίσχυσης του «ελευθέρου κόσμου» στην μάχη με τα αυταρχικά καθεστώτα της Ρωσίας και της Κίνας.

Ενώ δηλαδή, σε πρώτη ανάγνωση, η Σύνοδος των υπουργών είναι ένα μήνυμα ενίσχυσης της ενότητας της Δύσης, επί της ουσίας είναι ένα ακόμη βήμα μεγέθυνσης του κόστους της διατλαντικής σχέσης για την Ε.Ε., που κινείται σήμερα στα όρια του υψηλού με το απαγορευτικό.

Σε ότι αφορά την σύγκλιση Κίνας-Ρωσίας, πρόκειται για μια επιλογή που είναι μονόδρομος για το Κρεμλίνο, παρά τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Μόσχας για το προβάδισμα ισχύος που έχει το Πεκίνο, λόγω της πολλαπλάσιας οικονομικής του ισχύος.

Η Κίνα, πέραν των δηλώσεων και των ανακοινωθέντων, δεν έχει κανένα λόγο να δεσμευθεί στρατηγικά στο πλευρό της Ρωσίας.

Αν θεωρήσουμε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει δυσθεώρητο κόστος για την Ρωσία, αλλά και για την Ευρώπη και την Δύση, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Κίνα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της μάχης της ανοικοδόμησης και της ανασυγκρότησης, που θα αρχίσει μετά το όποιο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία;

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!