ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Φτώχεια στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη μπαίνει σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα έχοντας εξασθενημένα σημαντικά τμήματα των κοινωνιών της, διαπίστωση που ενισχύει δυσοίωνες προβλέψεις για κοινωνικές αναταραχές καθώς και αυξημένο πολιτικό κίνδυνο.
 
Η Eurostat: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Eurostat χτες, 1 στους 5 Ευρωπαίους βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σε απόλυτους αριθμούς: 73,7 εκατ. Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, 27 εκατ. υποφέρουν από ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης και 29,3 εκατ. ζουν σε νοικοκυριά που το κύριο εισόδημά τους προέρχεται από δουλειές του ποδαριού. Από το σύνολο των παραπάνω, τα 95,4 εκατ. απειλούνται από υψηλό κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
a
Ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ελλάδα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις. Βρίσκεται στην τρίτη θέση μαζί με την Ισπανία, κάτω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς περίπου 1 στους 3 Έλληνες αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας -αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με κριτήριο τα νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες (31,7%), με πρώτη τη Ρουμανία (35,4%).
 
Οι πιο ευάλωτοι: Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι; Νεαρή γυναίκα έως 24 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το προφίλ της πιο ευάλωτης. Κατά τα λοιπά: Οι γυναίκες (22,7%) έναντι των ανδρών (20,7%). Οι νέοι ηλικίας 18-24 χρόνων (27,3%) έναντι των άνω των 65, που έχουν το χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας (19,6%). Τέλος, όσοι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (34,8%) σε σχέση με όσους διαθέτουν υψηλό (10,3%). Τέλος, το 22,5% των νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά είναι πιο κοντά στη φτώχεια, έναντι 20,9% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα μέλη.
Ολόκληρη η έκθεση της EUROSTAT εδώ

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!