ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι προτάσεις της Κομισιόν

«Η Κομισιόν σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη και….πέρασε από κάτω». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε στέλεχος ενεργειακού ομίλου τις χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. Η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF πραγματοποίησε άλμα 12%, στα 230 ευρώ/MWh, σε μια ένδειξη ότι και οι συναλλασσόμενοι στις αγορές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Από την κωδικοποίηση των μέτρων προκύπτουν τα εξής:

  1. Η επικοινωνιακή εμπροσθοφυλακή είναι τα 140 δις. ευρώ που εκτιμά η Κομισιόν ότι μπορούν να ανακτηθούν από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και το έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Το ποσό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως σημαντικό, αλλά τα «υποκείμενα» μέτρα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ακριβών τιμών, παρά επιχειρούν να αμβλύνουν τις συνέπειες.
  2. Θετικό για την Ελλάδα είναι ότι ακόμα και αν περάσει από τις κυβερνήσεις η πρόταση της Κομισιόν για ενιαίο πλαφόν 180 ευρώ/MWh στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά, η χώρα μας θα διατηρήσει τον δικό της μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τόσο το ελληνικό μοντέλο -με τις διαφορετικές τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου-, όσο και το «ισπανικό μοντέλο» (πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή) θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως και κάθε εθνικός μηχανισμός που έχει πλαφόν χαμηλότερο από αυτό που εισηγούνται οι Βρυξέλλες.
  3. Η Ελλάδα φέρεται επίσης αποφασισμένη να εφαρμόσει το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη των ομίλων ορυκτών καυσίμων, δια του οποίου θα αντληθεί το 33% των κερδών προ φόρων για την τρέχουσα χρήση εφόσον ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 20% το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. «Οι εταιρείες αυτές έχουν κέρδη απροσδόκητα, τα οποία δεν τα είχαν καν φανταστεί…στην παρούσα συγκυρία όμως τα υπερκέρδη λόγω του πολέμου και εις βάρος των καταναλωτών είναι αδικαιολόγητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.
  4. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτίθεται να εναποθέσει στους ώμους της βιομηχανίας την επίτευξη του υποχρεωτικού στόχου εξοικονόμησης ηλεκτρισμού 5% στις ώρες αιχμής. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ώρες αιχμής θα καθοριστούν στην Ελλάδα στα διαστήματα 1-4 το μεσημέρι και 8-10 το βράδυ, ενώ η συνεισφορά των νοικοκυριών στον στόχο για συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% θα είναι σε εθελοντική βάση.
  5. Ανώριμο και διχαστικό εμφανίζεται το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.  Η Κομισιόν προσπαθεί να συλλέξει επιχειρήματα  υπέρ του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή δημιουργεί Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις αξιόπιστες χώρες-προμηθευτές όπως η Νορβηγία, με στόχο την εύρεση μιας φόρμουλας μείωσης των τιμών φυσικού αερίου μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.  Καταβάλλεται προσπάθεια (που δεν είναι διόλου βέβαια ότι θα τελεσφορήσει…)  να παρουσιαστεί μια συγκροτημένη πρόταση κατά την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου.
  6. Η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου benchmark για την αγορά φυσικού αερίου που να αντανακλά την ταχεία στροφή της ΕΕ από το εισαγόμενο αέριο αγωγών στο LNG. Η  πρωτοβουλία έρχεται ενώ  πληθαίνουν οι φωνές που χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο το TTF που αποτελεί μέχρι σήμερα το σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
  7. Σχετικά με την στήριξη των ενεργειακών ομίλων για να μην πτωχεύσουν, προωθούνται ρυθμιστικές αλλαγέςμε αύξηση του ορίου εκκαθάρισης για τα εμπορεύματα και άλλα παράγωγα σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και την αποδοχή τραπεζικών εγγυήσεων ως ενέχυρα έναντι margin calls μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Αξιών και Αγορών  Authority (ESMA).
  8. Τέλος, στις αρχές του 2023 αναμένεται η κατάθεση των πρώτων προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με την ολική αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής της αγοράς ενέργειας.

 

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!