ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γιοκ!..

 

Με μεγάλη καθυστέρηση, έξι μήνες αφότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της είχε ζητήσει προτάσεις και ενώ ήδη ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει διαχυθεί σε όλη την αγορά και, πλέον, πιέζει την αγορά εργασίας, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε χτες λίγες και περιορισμένου βεληνεκούς προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Για το μείζον θέμα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Κομισιόν εμφανίζεται χωρίς άποψη.

 

Αλλά, ίσως το πιο σοβαρό -και επικίνδυνο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραιτήθηκε από το καθήκον να εισηγηθεί κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στο πρόβλημα και, αντ’ αυτού, εμφανίστηκε ως τροχονόμος-συντονίστρια εθνικών μέτρων και, επίσης, έκτακτων κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις.

 

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με τη μορφή της κεντρικής συλλογής πόρων και κατανομής τους στα κράτη μέλη ανάλογα και με τις ανάγκες τους, παραχωρεί τη θέση της στις εθνικές δράσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε κράτους. Επίσης, όσον αφορά τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν τα οικονομικά ισχυρά κράτη θα μπορούν να ενισχύουν τις δικές τους, σε βάρος των επιχειρήσεων των οικονομικά αδύναμων κρατών –όπως είχε γίνει επί πανδημίας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!