ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν εν’ αναμονή των αποφάσεων

Στον «αστερισμό» της μεταβλητότητας κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας,  εν μέσω  αβεβαιότητας σε σχέση  με τον χρόνο και τον τρόπο  της επιβολής πλαφόν στις τιμές του καυσίμου (αν και το «τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι»).

Μετά από τη βουτιά των τελευταίων ημερών που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στα 190 ευρώ/MWh,  δηλαδή σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ρεκόρ των 320 ευρώ/MWh που  κατεγράφη στα τέλη του Αυγούστου,  χθες η τιμή του συμβολαίου Οκτωβρίου επέστρεψε πάνω από το όριο των 200 ευρώ/MWh, με ημερήσια άνοδο 6%. Ακόμα και μετά την πρόσφατη οπισθοχώρηση, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες κατά 230% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, και ιδίως αυτών που έχουν υψηλή εξάρτηση από το καύσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του πλαφόν θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.  Δεν θα αποτελέσει μέρος του «πακέτου» των μέτρων που θα παρουσιάσει σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα περάσουν εν συνεχεία από την κρησάρα των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συναντηθούν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου, σε μια ακόμη έκτακτη Σύνοδο, τη δεύτερη μέσα στο μήνα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να αμβλυνθούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και να βολιδοσκοπήσει η Κομισιόν τις αντιδράσεις των τρίτων χωρών-προμηθευτών φυσικού αερίου (πλην Ρωσίας), όπως είναι η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν κλπ. για το πώς θα αντιμετώπιζαν μια τέτοια προοπτική. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε πάντως δήλωσε προχθές «προβληματισμένος» για την αποτελεσματικότητα ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι δε Αζέροι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που επισκέπτεται σήμερα το Μπακού, εκπροσωπώντας τη χώρα που πρώτη έριξε την ιδέα στο τραπέζι.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!