ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια ακτινογραφία της αντιπολίτευσης μέσα από το Zafer Partisi

Η τελευταία δημοσκόπηση της έγκυρης τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν το μικρό νεοσύστατο ακροδεξιό κόμμα Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης) είχε ψηφίσει το CHP στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2018 και ακολουθούν οι ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει το IYI.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τις επιτόπιες παρατηρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Zafer Partisi έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, υποδεικνύοντας έτσι τη δύναμη της εθνικιστικής και ξενοφοβικής δυσαρέσκειας που καθορίζει την ατζέντα ενόψει των επόμενων εκλογών.

Δείχνει επίσης ότι η συνοχή της αντιπολίτευσης απειλείται σταδιακά, καθώς τα δύο κύρια κόμματα, το CHP και το IYI, οδηγούνται σε πολύ διαφορετικές θέσεις και αντιλήψεις για την αυριανή Τουρκία.

Σύμφωνα με το Metropoll, το 24,3% των ατόμων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Zafer Partisi είχαν ψηφίσει CHP το 2018, το 17,3% είχαν ψηφίσει IYI, το 14,2% είχαν ψηφίσει AKP, το 0,7% είχαν ψηφίσει HDP και το 0,4% είχαν ψηφίσει Saadet Partisi. Το Zafer Partisi φαίνεται να είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ εκείνων που δεν είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2018, καθώς το 21,6% από αυτούς δήλωσε ότι θα το ψήφιζε αν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο 9 εταιρειών δημοσκοπήσεων για τον Αύγουστο του 2022, το Zafer Partisi βρίσκεται στο 2,8%, έχοντας αυξηθεί κατά 1,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα  (εδώ). Το Zafer εξακολουθεί να είναι ένα "μικρό" κόμμα, αλλά η ταχύτητα της αύξησής του, καθώς και η επιθετική εθνικιστική και ξενοφοβική ρητορική του ιδρυτή του, πρώην μέλους του MHP και πρώην μέλους του IYI, Umit Ozdag, λέει πολλά για τις δυνατότητές του.

Πολλοί παρατηρητές έχουν χαρακτηρίσει τον Οζντάγ ως την "Λεπέν της Τουρκίας", εννοώντας ότι ο Οζντάγ έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και κυρίως ότι έχει την ικανότητα να καθορίζει την ατζέντα με τις δηλώσεις του. Καθώς το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι τόσο ισχυρό σήμερα στην Τουρκία, η διεκδικητική ξενοφοβία του Ozdag όχι μόνο προσελκύει τους ψηφοφόρους από όλες τις πλευρές, αλλά οδηγεί και τα άλλα κόμματα, και κυρίως από την αντιπολίτευση, να διπλασιάσουν την ξενοφοβία.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί δυνητικοί ψηφοφόροι του Zafer Partisi προέρχονται από το CHP είναι ενδεικτικό της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζει το κόμμα, κυρίως λόγω της προσέγγισης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο κουρδικό ζήτημα και των αποστάσεων που προσπαθεί να κρατήσει με τον παραδοσιακό εθνικισμό. Σύμφωνα με το μέσο όρο των 9 δημοσκοπήσεων του Αυγούστου, το CHP βρίσκεται στο 26,8%, έχοντας αυξηθεί κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το CHP συνεχίζει να προσελκύει ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι χάνει κάποιους από τον Ζαφέρ και το IYI. Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για το CHP να διατηρήσει τη συνοχή του μέσα στο σημερινό εθνικιστικό πλαίσιο και κλίμα.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το IYI και η δυναμική του. Ενώ η Aksener φάνηκε να προσπαθεί να αναπροσανατολίσει το κόμμα της προς την κεντροδεξιά και να ενστερνιστεί έναν πιο "αστικό" εθνικισμό, ακολουθώντας τον δρόμο της Marine Le Pen να καταστήσει το Εθνικό Μέτωπο κόμμα αποδεκτό από τις μεσαίες και ανώτερες αστικες ταξεις, φαίνεται ότι οι προσπάθειές της φτάνουν ήδη στα όριά τους. Το IYI είναι πράγματι πιο "αστικό", από την αρχική του μήτρα, το MHP, αλλά όταν πρόκειται για εθνικισμό και ξενοφοβία, το "DNA" του κόμματος φαίνεται να είναι ακόμα πολύ ισχυρό.

Το IYI έχει καταγράψει μια μικρή μείωση της τάξης του 1,4% και τον Αύγουστο το ποσοστό του ήταν 14,3%, αλλά σε ορισμένες δημοσκοπήσεις φαίνεται να φτάνει σχεδόν το 20%. Το IYI δεν μπορεί να φτάσει σε τέτοια ποσοστά αν παραμείνει σιωπηλό και μετριοπαθές μέσα στην τρέχουσα εθνικιστική ατμόσφαιρα. Οι δυνητικοί ψηφοφόροι του προέρχονται τώρα κυρίως από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΑΚΡ στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής και Κεντρικής/Ανατολικής Τουρκίας. Για να μπορέσει να τους προσελκύσει, το ΙΥΙ πρέπει να δείξει λιγότερη μετριοπάθεια και πολύ μεγαλύτερη διεκδικητικότητα απέναντι σε όλα τα μέτωπα που αγγίζουν τον εθνικισμό.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο η Ακσενέρ δήλωσε δημοσίως ότι "η Τουρκία έχει γίνει χαντάκι, δεξαμενή μεταναστών και μεταναστών και σχεδόν χωματερή για τους Ευρωπαίους", υποσχόμενη να τους απελάσει, αλλά και το ΙΥΙ αντέδρασε σκληρά όταν ένα μέλος του CHP πρότεινε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα υπουργείο στο HDP αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές.

Το γεγονός ότι το 17,4% των δυνητικών ψηφοφόρων του Zafer Partisi φαίνεται να προέρχεται από το IYI είναι μια ακόμη προειδοποίηση για το κόμμα ότι πρέπει να είναι πιο διεκδικητικό.

Όμως, με το να είναι πιο διεκδικητικό το IYI κινδυνεύει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το CHP, μια πιθανότητα που αυξάνεται ακόμη περισσότερο, καθώς το IYI και η Ακσενέρ δείχνουν όλο και πιο απρόθυμοι να δώσουν το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!