ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η ουκρανική επέλαση

Τις πρώτες μέρες και βδομάδες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλοι ή σχεδόν όλοι, προεξοφλούσαν ότι οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού θα οδηγούσαν σε μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη σε ένα πόλεμο αστραπή.

Το πρόβλημα για την Μόσχα θα ήταν ο έλεγχος των περιοχών που θα είχε καταλάβει αλλά και οι συντριπτικές κυρώσεις της Δύσης.

Επτά σχεδόν μήνες μετά, η πραγματικότητα είναι αντεστραμμένη σε σχέση με τις προβλέψεις.

Εκεί που φαίνεται πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα που ξεπερνά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είναι στην πειθαρχία, τον συντονισμό και το ηθικό των μάχιμων ρωσικών δυνάμεων.

Αυτή την στιγμή οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο και νοτιοδυτικά, στην περιοχή της Χερσώνας.

Είναι προφανές ότι η προσδοκία ότι μια γρήγορη και συντριπτική ήττα της Ουκρανίας ήταν δεδομένη, λόγω του συντριπτικού υπέρ της Ρωσίας ισοζυγίου ισχύος, ήταν υπεραπλούστευση.

Η ιστορία είναι γεμάτη από τακτικές νίκες του αμυνομένου σε επίθεση ενός συγκριτικά πανίσχυρου αντιπάλου, με πιο γνωστό παράδειγμα την σκληρή αντίσταση του στρατού της Φιλανδίας στην εισβολή της ΕΣΣΔ, στα τέλη του 1939 με αρχές του 1940.

Οι συνέπειες της «ανασύνταξης» των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Χάρκοβο θα έχει βραχυπρόθεσμα ως συνέπεια την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης, η οποία μοιραία θα συμπαρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση και την ουκρανική πλευρά.

Το πρώτο ζητούμενο στην νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, μετά τις επιτυχείς αντεπιθέσεις του Κιέβου, είναι εάν η κλιμάκωση που θα ακολουθήσει θα θέσει σε αμφισβήτηση την άτυπη -αλλά ουσιαστική- οριοθέτηση της σύγκρουσης και από τις δύο πλευρές.

Η Μόσχα αποφεύγει να πλήξει την μαζική στρατιωτική βοήθεια που προωθεί η Δύση μέσω Πολωνίας, ενώ το Κίεβο -εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις- δεν πλήττει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!