ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Είναι άραγε οι παροχές, από μόνες, άξια λόγου οικονομική πολιτική;..

Η κρίση της πανδημίας και μετά, η ενεργειακή κρίση, δεν θα μπορούσαν να απαλυνθούν χωρίς την ισχυρή κρατική παρέμβαση, αυτό άλλωστε έκαναν και κάνουν όλες οι χώρες και, δη, οι ευρωπαϊκές, είτε έχουν δεξιές, είτε κεντρώες είτε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα ανέβηκε στο βάθρο των πρωταθλητών με κριτήριο το ύψος των παροχών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτές, μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες (εδώ), έχουν ξεπεράσει τα 56 δισ. Ήτοι, μέσα σε δύο χρόνια και κάτι, μοιράστηκαν περισσότερα από όσα γλιτώσαμε χάρη στο κούρεμα του χρέους, το 2012. Σε λίγο, δε, σε προεκλογική περίοδο, το ύψος των παροχών από λεφτά των φορολογουμένων ή από δάνεια ίσως αγγίξει το διπλάσιο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Πώς μοιράστηκαν: Ασκείται κριτική ότι δεν διανεμήθηκαν με αυστηρότητα, με δικαιοσύνη και αναπτυξιακά κριτήρια, ότι συχνά στη διανομή τους κυριάρχησαν (ή/και διατηρούνται) πελατειακά και οριζόντια κριτήρια –κι έτσι αρκετά δισ. ενίσχυσαν «φτωχούς» φοροφυγάδες με πολυτελή διαβίωση, έχοντες και κατέχοντες, έγιναν προσωπικές καταθέσεις, αγορές ακινήτων και ακριβών αυτοκινήτων. Βεβαίως, «φύρα» θα υπήρχε -λέει η κριτική- αλλά θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχε επιδειχτεί αυστηρότητα και επιμέλεια αυτονόητες σε τέτοιες εποχές, ειδικά σε μια βαριά υπερχρεωμένη χώρα. Η συζήτηση εύλογη, προφανώς δεν θα κλείσει σύντομα.
 
Οι μεταρρυθμίσεις: Αλλά σε όλη αυτή τη δημόσια συζήτηση υπάρχει ένας μεγάλο απών: Οι μεταρρυθμίσεις. Ούτε γίνονται ούτε καν λέγονται, πλέον. Κατά πολλούς, η μεταρρυθμιστική πνοή είχε σβήσει προ πολλού και τα μεγαλεπήβολα σχέδια είχαν μείνει μετέωρα -θυμάστε, άραγε, κάποιο σχέδιο Πισσαρίδη;.. Τώρα πια, όμως, δεν γίνεται καν αναφορά σε μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να υπάρξει μια αναπτυξιακή πνοή με διάρκεια, παρότι θα ήταν το αυτονόητο, αναγκαίο συμπλήρωμα μιας πολιτικής κρατικών ενισχύσεων. Τι μένει; Μένουν οι παροχές. Είναι, άραγε, αυτές, από μόνες, άξια λόγου οικονομική πολιτική;..

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!