ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Η πόλωση, ως στοιχείο της επίθεσης στη δημοκρατία

Μόλις έγινε σαφές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακύρωνε τη συνταγματική προστασία στην άμβλωση, κάποιες προοδευτικές ομάδες του Μίσιγκαν άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές για να τεθεί σε δημοψήφισμα αν πρέπει να αναβιώσει ο πολιτειακός νόμος του 1931 που τις απαγόρευε. Για να τεθεί ένα θέμα σε δημοψήφισμα στην πολιτεία απαιτούνται 450.000 υπογραφές. Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος μάζεψαν 750.000 και -αρχές Ιουλίου- τις κατέθεσαν στην Υπηρεσία Εκλογών. Τον Αύγουστο η υπηρεσία γνωμοδότησε υπέρ του αιτήματος, αφού βρήκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπογραφών είναι έγκυρες.

Το αίτημα παραπέμφθηκε για τελική έγκριση στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από δύο Ρεπουμπλικάνους και δύο Δημοκρατικούς. Οι Δημοκρατικοί, φυσικά, ενέκριναν το αίτημα ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το απέρριψαν, όταν μια ομάδα κατά των αμβλώσεων υποστήριξε ότι οι υπογραφές είναι άκυρες, επειδή στο κείμενο της συλλογής υπογραφών υπήρχαν λάθη στα διαστήματα μεταξύ λέξεων και στη στοίχιση του κειμένου (εδώ)  Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας -όπου αναγκάστηκαν αν προσφύγουν οι προοδευτικές ομάδες- έκρινε τελικά ότι οι υπογραφές είναι έγκυρες και το θέμα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. 

Η στρατηγική των Ρεπουμπλικάνων στις περισσότερες πολιτείες είναι σαφής. Σε όσες πολιτείες -κυρίως του νότου- έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, θεσπίζουν νόμους με μόνο στόχο να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία: Αλλάζουν τις εκλογικές περιφέρειες με τέτοιο τρόπο ώστε οι ψήφοι των «δικών τους» να έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην εκλογή αντιπροσώπων, τροποποιούν τους εκλογικούς κανόνες ώστε να εμποδίσουν τις «μη φιλικές» ομάδες πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και, ακόμη, φτάνουν στο σημείο  -όπως στην περίπτωση του Μίσιγκαν- να προβάλλουν παιδαριώδεις αντιρρήσεις, ώστε να μην λαμβάνονται αποφάσεις σε θέματα που είναι βέβαιο ότι θα χάσουν. 

  Η ατζέντα του κόμματος είναι γνωστή και βασίζεται στη φθορά και απαξίωση των εξουσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, ώστε κάθε Πολιτεία να έχει το περιθώριο να αγνοεί ή να ανατρέπει τους νόμους του κράτους. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ τους το επιτρέπει, όπως επιτρέπει να εκλέγεται ένας πρόεδρος ακόμη κι αν έχει πάρει μερικά εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τον/την αντίπαλο, όπως έγινε με τον Τραμπ.  

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!