ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η ένταση με Τουρκία και η οικονομία είναι τα προβλήματα της Ελλάδας

Ο Ερντογάν διάλεξε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι έχει κάνει κατάληψη σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας «μην ξεχνάτε τη Σμύρνη». Η ΕΕ καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές και τις χαρακτήρισε μέρος της διαρκούς επιθετικής ρητορικής του εναντίον της Ελλάδας.  

Πώς πρέπει να ερμηνεύσουν αυτή την επίδειξη επιθετικότητας η Ελλάδα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Ως συμπεριφορά ενός αυταρχικού ηγέτη που ξέρει ότι έχει περιθώριο πίεσης στους συμμάχους του επειδή η Τουρκία είναι σημαντική για τη Δύση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία έχει γίνει ιδιαιτέρως μιλιταριστική. Οι επιπτώσεις της για την Ελλάδα είναι σημαντικές. Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης αισθάνεται την ανάγκη να δαπανά σταθερά πάνω από 2% του ΑΕΠ, που προβλέπει το ΝΑΤΟ, τις αμυντικές της δαπάνες, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους.

Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2012 ή το 2015. Η 12χρονη ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ τελείωσε, τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώθηκαν δύο χρόνια πριν από το προγραμματισμένο, το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία και οι μεγάλες τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. 

Υπάρχουν όμως και ανησυχητικά σημάδια. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα υπάρχει κάπου κρυμμένο το εξής: Παρά το μεγάλο οικονομικό «μαξιλάρι» της κυβέρνησης και την ενεργή διαχείριση υποχρεώσεων, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της σε περίπτωση οξείας κρίσης εξαρτάται από τη συνεχή ευρωπαϊκή στήριξή της.

Παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεχτεί επαίνους για τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διαχείριση της πανδημίας και μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιοποίηση της κάποτε παροιμιώδους ανεπάρκειας γραφειοκρατίας.

Τώρα όμως είναι υποχρεωμένη να αμύνεται, αφού αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν επιθέσεις από μερικά από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης, ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα, με τίτλους όπως «Η Ελλάδα ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό». 

Την περίοδο της κρίσης χρέους, κάποιοι ξένοι σχολιαστές επεσήμαιναν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της κατάρρευσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε. Και τώρα, η ένταση με την Τουρκία και τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αυτά  είναι πιο σοβαρά θέματα. 

Greece faces new troubles at home and abroad, του Tony Barber, στους Financial Times.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!