ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

21 μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ

Το πρώτο πακέτο, αφορά μέτρα που θα εφαρμοστούν εντός του 2022:  

- τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

- δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση

- οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση.

- αυξάνεται   το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. 

- διευρύνονται, τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης  

- για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.

- στους αγρότες θα καταβληθεί έκτακτη επιδότηση 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων

-στους κτηνοτρόφους θα καταβληθούν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές

- από αύριο έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

- επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις  που αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος  

Το δεύτερο πακέτο, αφορά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2023 και θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα:

-μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών

-καταργείται για   όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης

-αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

-αναμορφώνουμε από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους 

-επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες

-ξεκινά η διαδικασία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με στόχο   να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Το τρίτο πακέτο μέτρων αφορά την στέγαση κυρίως των νέων:

-πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους,  για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

-ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε  Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής 

-ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για να εξασφαλιστεί   πολύ χαμηλό  επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια

-«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

- κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων  για να τα ανακαινίσουν, με την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις 

-το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίοι  με έξοδά τους, θα χτίσουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιπες θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-απ’ τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει   με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!