ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Σε αναζήτηση ρόλου

Λίγο πριν η Ελισάβετ στεφθεί βασίλισσα, το 1952, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ -επί Τρούμαν-, Ντιν Άτσεσον, είπε ότι η Βρετανία έχασε μια Αυτοκρατορία και ακόμη ψάχνει να βρει ρόλο.

Στα όσα θα γραφτούν για τον θάνατο της Ελισάβετ, δεν θα υπάρχει σε ιδιαίτερη περίοπτη θέση η διαπίστωση ότι επί της βασιλείας της τερματίσθηκαν οι αυταπάτες για Ειδική Σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ, αυταπάτες που είχαν δημιουργηθεί με την υπογραφή, το 1941, του Χάρτη του Ατλαντικού, από τους Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος το 1945, η Βρετανία κλήθηκε να εξοφλήσει τα δάνεια που είχε λάβει στη διάρκεια του πολέμου από τις ΗΠΑ.

Και όχι μόνον, καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλλε την κατάργηση της δασμολογικής προστασίας προς τρίτους, που κάλυπτε την Βρετανική Αυτοκρατορία, η οποία απέμεινε στην συνέχεια ως κέλυφος χωρίς περιεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η Δυτική Γερμανία, όχι μόνον δεν ξοφλούσε κανένα δάνειο, αλλά είδε το 1953 το χρέος της να «κουρεύεται» κατά 85%!

Το 1953, όταν η Ελισάβετ διαδέχθηκε τον πατέρα της, η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Τσόρτσιλ έκανε την τελευταία προσπάθεια να περισώσει από την καταρρέουσα Αυτοκρατορία την βρετανική επικυριαρχία στην Μέση Ανατολή.

Το Λονδίνο είχε απέναντι του τον ριζοσπαστικό αραβικό εθνικισμό του Νάσσερ στην Αίγυπτο και του Μπάαθ σε Συρία, Λίβανο και αλλού.

Οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι η διατήρηση των αποικιακών αυτοκρατοριών της Βρετανίας και της Γαλλίας ήταν μια χαμένη υπόθεση, που ευνοούσε την  ενδυνάμωση της επιρροής της ΕΣΣΔ στο Κίνημα των Αδεσμεύτων.

Ο Τσόρτσιλ απεσύρθη το 1955 και τον διαδέχθηκε ο Ήντεν, ο οποίος το 1956, όταν ο Νάσσερ εθνικοποίησε την διώρυγα του Σουέζ, μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του Γκι Μολέ οργάνωσαν, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, την κοινή εισβολή στην περιοχή.

Τότε η ΕΣΣΔ απείλησε την Βρετανία και την Γαλλία με πολεμική εμπλοκή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ να αρνείται σε Λονδίνο και Παρίσι την συμμαχική αλληλεγγύη.

Έτσι, τέσσερα χρόνια μετά την στέψη της, η Ελισάβετ έζησε το πιο σημαντικό γεγονός της μακράς θητείας της: την διάλυση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μιας Μεγάλης Δύναμης -ήδη τότε- σε αποδρομή, που επιτάχυναν οι ΗΠΑ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!