ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ανατροπή στο Βορρά;

Όταν τον Σεπτέμβριο του 1976, μετά από πολλές δεκαετίες παραμονής στην εξουσία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έχασε τις εκλογές, υπήρχε έκπληξη και αμηχανία.

Η Σκανδιναβία κυβερνάται από Σοσιαλδημοκράτες: Η Σουηδία συνεχώς, ενώ η Δανία και η Νορβηγία με διαλλείματα.

Η παντοδυναμία της Σοσιαλδημοκρατίας στο Βορρά, εδώ και καιρό, ανήκει στο παρελθόν, αλλά οι αυριανές εκλογές στην Σουηδία δεν αποκλείεται να προκαλέσουν, όχι αμηχανία όπως το 1976, αλλά μούδιασμα στην Γηραιά Ήπειρο.

Στις δημοσκοπήσεις η διαφορά του Κεντροαριστερού από το Κεντροδεξιό Μπλοκ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, το θέμα όμως είναι η ανασύνθεση των εσωτερικών ισορροπιών στο δεύτερο μπλοκ.

Το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες είναι το πρώτο σε πρόθεση ψήφου στο Δεξιό Μπλοκ και σε περίπτωση επικράτησης του, θα κληθεί να είναι ο μείζων εταίρος στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε το 2022 θα είναι μια χρονιά χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της χώρας.

Μέσα σε λίγους μήνες η Σουηδία θα έχει εγκαταλείψει, όχι μόνον την ουδετερότητα που υιοθέτησε το 1815, αλλά και την δημοκρατική της κανονικότητα.

Ακούγεται απίστευτο αλλά η Σουηδία κινδυνεύει να αποκτήσει ακροδεξιό πρωθυπουργό πριν από την Ιταλία, όπου η νεοφασιστικών καταβολών Μελόνι έχει ήδη προεξοφληθεί ότι θα είναι η νικήτρια των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Σουηδία προκαλεί εύλογη αμηχανία, καθώς η χώρα δεν έχει πια την δια βίου προστασία των πολιτών της από το κράτος πρόνοιας, αλλά έχει -συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη- αυξημένο παρεμβατικό ρόλο του κράτους, με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Χώρα που διαχρονικά, από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, υποδεχόταν με ανοικτές αγκάλες πρόσφυγες και μετανάστες, η Σουηδία καταγράφει φαινόμενα περιχαράκωσης στην εθνική ταυτότητα, μια αναδίπλωση που δεν δικαιολογείται από αντίστοιχα φαινόμενα, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός των προαστίων των μεγάλων πόλεων στην Γαλλία ή η βαθιά φτώχεια που έχει απλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της πάλαι ποτέ βιομηχανικής Αγγλίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!