ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μεγάλη αναταραχή…

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση έλεγε ο Μάο, μια φράση η οποία συμπυκνώνει την ανανέωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για τα Βαλκάνια, με πιο πρόσφατο σταθμό την περιοδεία Ερντογάν στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Σερβία και την Κροατία.

Όταν το 1991 ξέσπασε η πολεμική σύγκρουση στην Γιουγκοσλαβία, ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Οζάλ τάχθηκε υπέρ της ενεργού εμπλοκής της χώρας στο πλευρό των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, που βρίσκονταν σε σύγκρουση με τους Σέρβους και τους Κροάτες, που δεν δέχονταν την αναβάθμιση μιας θρησκευτικής κοινότητας σε εθνότητα, που είχε κατοχυρωθεί με την συνταγματική μεταρρύθμιση του 1974.

Ο Οζάλ -πρόεδρος χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες- έμεινε στην ρητορική, με κορύφωση την διεκδίκηση για την χώρα του ζώνης επιρροής από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Ερντογάν ανακαλύπτει με την σειρά του τα Βαλκάνια, την ώρα που τρίζει όχι μόνον η Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίσθηκε η πολεμική σύγκρουση στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη, αλλά που αμφισβητείται πλέον ανοικτά το απαραβίαστο των εσωτερικών συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητούν επαναχάραξη της μεθοριακής γραμμής, με στόχο την εθνική ομοιογένεια.

Στην επίσκεψή του ο Ερντογάν κινήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας, πρόθυμος να διαμεσολαβήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι Σέρβοι της Βοσνίας είναι έτοιμοι, με την πρώτη ευκαιρία, να αποσχισθούν και στηριζόμενοι στο Βελιγράδι και την Μόσχα να διεκδικήσουν αυτοδιάθεση.

Με άλλα λόγια, όταν υπάρξει ανάφλεξη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τουρκία θα εμπλακεί στο πλευρό των Μουσουλμάνων και η Ρωσία στο πλευρό των Σέρβων, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από ενάμιση αιώνα.

Τότε, το 1876, όταν η Βοσνία ήταν Οθωμανική Επαρχία, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων, που οδήγησαν στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877.

Στο Συνέδριο του Βερολίνου το 1878 η Βοσνία παραχωρήθηκε ως ενδιάμεση λύση στην Αυστροουγγαρία και το 1918 στην Γιουγκοσλαβία.

Η επίσκεψη Ερντογάν, προφανώς, είναι ένα τουρκικό «παρών» στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεχασμένα εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες από την Δύση, με την Ρωσία και την Τουρκία σε ετοιμότητα για την κατοχύρωση ερεισμάτων και επιρροής  στην περιοχή, που αποκαλείται Μαύρη Τρύπα στον χάρτη της Ευρώπης.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!