Εκτός της ατζέντας της κρίσιμης σημερινής συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ βγήκε το επίμαχο θέμα της επιβολής πλαφόν όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο (όπως πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διχάζοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), αλλά και οποιουδήποτε άλλου είδους πλαφόν στο αέριο.
Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκαν μόνο η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία (που δεν εισάγουν καθόλου ρωσικό αέριο…). H δε Γαλλία -που έχει χαμηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο εν γένει και περιμένει να επαναλειτουργήσουν πλήρως οι πυρηνικές της μονάδες- είπε ότι θα μπορούσε να το στηρίξει.
Στον αντίποδα, συνολικά κατά της πρότασης τάχθηκαν η Ουγγαρία -στενότερη σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ-, η Σλοβακία, η Τσεχία. Ισχυρές επιφυλάξεις εξέφρασε η Γερμανία, ενώ Ελλάδα και Ιταλία εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε στις υπό συζήτηση προτάσεις την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου συνολικά. Η δε Ολλανδία -έδρα του διαβόητου TTF- αντιτάχθηκε σε οποιοδήποτε πλαφόν στις εισαγωγές, υποστηρίζοντας ότι απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ, αλλά και τη φήμη της ως αξιόπιστου αντισυμβαλλομένου έναντι των εμπορικών της εταίρων.
Επί τάπητος θα τεθούν σήμερα όπως όλα δείχνουν τα υπόλοιπα τέσσερα από τα πέντε σημεία του σχεδίου των Βρυξελλών, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η τελική μορφή τους. Ειδικότερα:
Επιπροσθέτως, προκειμένου να εμπεδωθούν δίκαιες τιμές με όρους αγοράς στις εισαγωγές αερίου, η Κομισιόν ανοίγει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός benchmark τιμολόγησης του LNG δια χειρός Βρυξελλών που να μπορεί να χρησιμοποιείται από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Πρόταση που υποστηρίζει ένθερμα και ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, που με ανάρτησή του στο LinkedIn χαρακτήρισε «αναξιόπιστο» τον κόμβο TTF, καταλήγοντας ότι «Προφανώς είναι πιο αποτελεσματικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα νέο δείκτη αγοράς με δομημένη ρευστότητα σε πραγματικές συνθήκες ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης»