ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το αντίκρισμα μιας απειλής

Η Τουρκία του Ερντογάν ολοκληρώνει ή θα ολοκληρώσει σύντομα, μια στροφή 180ο στην Μέση Ανατολή.

Διαδοχικά αποκατέστησε ομαλές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Ισραήλ, ενώ σήμερα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επίκειται θεαματική συμφιλίωση του Ερντογάν με τον Άσαντ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για την διμερή αμυντική συνεργασία, με την πώληση νέων και εκσυγχρονισμό παλαιότερων F-16.

Η αναδίπλωση της Τουρκίας από την Μέση Ανατολή αφορά κυρίως τις σχέσεις με συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ η αναμενόμενη εξομάλυνση με τον Άσαντ ακυρώνει μια ενδεχόμενη εισβολή ευρείας κλίμακας στην Βορειοανατολική Συρία, στην οποία έχουν δηλώσει χωρίς περιστροφές την αντίθεση τους οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία και το Ιράν.

Έτσι ο Ερντογάν βρίσκεται υποχρεωμένος να στηρίξει το αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας που την επιβουλεύονται οι άπιστοι Σταυροφόροι της Δύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο κορυφώνεται η προκλητική και απειλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, που παρουσιάζεται ως χειραγωγούμενη από τις ΗΠΑ και συνολικά από τους «απίστους εχθρούς της πατρίδας»…

Η αντίφαση είναι προφανής: από την μια μεριά, συνολική αναδίπλωση της Τουρκίας του Ερντογάν από την Μέση Ανατολή, με στόχο μια συνολική διμερή εξομάλυνση με τις ΗΠΑ και από την άλλη, συνέχιση της ρητορικής του αφηγήματος της περικυκλωμένης πατρίδας από την Δύση.

Η ακραία κλιμάκωση της απειλητικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα έχει διπλή χρησιμότητα επικοινωνιακή και διαπραγματευτική:

-Επικοινωνιακή, καθώς θέματα όπως η αναδίπλωση από την Μέση Ανατολή και οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, περνούν σε δεύτερο πλάνο.

-Διαπραγματευτική, καθώς με το σενάριο της χειραγωγούμενης από τις ΗΠΑ Ελλάδας αποβλέπει στο να πείσει την Ουάσιγκτον ότι προαπαιτούμενο για αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα είναι η αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα F-16.

Τούτων λεχθέντων, η εμπρηστική ρητορική Ερντογάν μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει την ελεγχόμενη κρίση με την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη.

Τέλος, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το σενάριο της Τουρκίας για ελεγχόμενη κρίση με την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!