ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Δεν έμαθαν τίποτε, δεν κατάλαβαν τίποτε…

Λίγο καιρό μετά την παλινόρθωση των Βουρβόνων στην Γαλλία το 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, ο Ταλευράνδος, υπουργός  Εξωτερικών του Βοναπάρτη  και στην συνέχεια του Λουδοβίκου του 18ου , διαπίστωνε ότι η βασιλική οικογένεια δεν έμαθε τίποτε δεν κατάλαβε τίποτε…

Με τον ίδιο απαξιωτικό τόνο είναι πολύ πιθανόν ότι θα μιλήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά Brexit εποχή. Αν ο απελθών Τζόνσον ήδη έχει καταγραφεί ως ηγέτης μιας χρήσεως, ο ρόλος του οποίου τερματίσθηκε με την υλοποίηση του Brexit, η αξιολόγηση της νεοεκλεγείσας Τρας κινδυνεύει να είναι πιο σκληρή και πιο απαξιωτική.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας υπόσχεται λιγότερους φόρους σε μια εποχή που το κράτος καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που προέκυψαν από την πανδημία αλλά κυρίως από τις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πιο εύκολη λύση όταν απουσιάζει η στρατηγική, είναι η αναβάπτιση στη ρητορική που προβάλλει την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα ενός κόμματος. Σε εξαιρετικές όμως στιγμές, όπως σήμερα, όταν όλη η Γηραιά Ήπειρος περιμένει τον πιο δύσκολο μετά το 1945 χειμώνα, η ιδεολογική και πολιτική αναπαλαίωση και περιχαράκωση όχι μόνον δεν αποτρέπει την ήττα αλλά ίσως την καταστήσει πολιτική συντριβή.

Με το Συντηρητικό Κόμμα να αναμασά τα μανιφέστα της 10ετίας του 1980 και τους Εργατικούς να αναπαράγουν την σύγκρουση του Τρίτου Δρόμου των Μπλερ κσι Μπράουν με την αριστερή αναπαλαίωση του Κόρμπιν, ο βρετανικός δικομματισμός κινδυνεύει με πολιτική απαξίωση. Και η κοινωνική δυσαρέσκεια, αν δεν υπάρχει στον ορίζοντα μια πραγματικά εναλλακτική διακυβέρνηση, εύκολα μετατρέπεται σε μη χειραγωγησιμή ανατρεπτική πολιτική οργή.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!