ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί ενοχλεί η Σάνα Μάριν; Ο Ιανός μιας προαναγγελθείσας στοχοποίησης

Τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με τη διαρροή ιδιωτικών στιγμών της Φινλανδής πρωθυπουργού, Σάνα Μάριν, ακούγεται ένθεν κακείθεν ο εξής συλλογισμός: «Σε έναν σύγχρονο, προοδευτικό κόσμο που πρυτανεύει η λογική, η διασκέδαση σε βραδινή έξοδο μιας γυναίκας, πρωθυπουργού δυτικού κράτους, δεν αποτελεί είδηση». Το παραπάνω αξίωμα, φυσικά, πάσχει πολλαπλώς, καθώς οι παραδοχές του είναι μη αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας. Πρώτον και κυριότερον, συμβιώνουμε σε μια βαθιά συντηρητική σύγχρονη κοινωνία, με στρεβλές, παλαιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα να επικρατούν. Επιπλέον, ως γνωστόν, το να διασκεδάζει μια γυναίκα πολιτικός, απέχει παρασάγγας από το να το κάνει, αντίστοιχα, ένας άνδρας. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο της Arwa Mahdawi, στην βρετανική Guardian, η οποία αντλώντας παραδείγματα από τον Boris Johnson και τον Donald Trump, ανέδειξε την κουλτούρα των double standards, της περιρρέουσας υποκρισίας και του σεξισμού.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν τεκμηριώνουν ούτε δικαιολογούν όλον αυτόν τον ντόρο που έχει ξεσπάσει, σχετικά με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας. Παρά το γεγονός πως ο καθωσπρεπισμός, η εύκολη κριτική προς την γυναίκα και ο γενικευμένος σεξισμός αποτελούν όχι σημεία των καιρών, αλλά μια εμπεδωμένη θλιβερή κανονικότητα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πολιτικό, δεν μπορεί να εξηγηθεί η θύελλα που έχει ξεσπάσει. Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η Σάνα Μάριν;

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, διέπραξε ένα απείρως μεγαλύτερο αδίκημα από το να διασκεδάσει ένα βράδυ με την παρέα της, χορεύοντας και πίνοντας αλκοόλ. Στις 18 Μαΐου, υπέγραψε επίσημο αίτημα για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οδηγώντας την χώρα της στο κατώφλι της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, έλαβε ξεκάθαρη, δυναμική και αταλάντευτη θέση απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, διατρανώνοντας πως στο νέο αυτό κόσμο που η γεωπολιτική πραγματικότητα διαμορφώνει, η σκανδιναβική χώρα παύει να αποτελεί μια ουδέτερη ζώνη. Έκανε, όμως, και κάτι ακόμα, εξίσου εξοργιστικό. Απέδειξε με τρόπο καταφανή στους θιασώτες του ολοκληρωτισμού και της απολυταρχίας, πως οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται, δεν ποδηγετούνται και δεν άγονται σαν άβουλα πιόνια σε σφαίρες επιρροής. Η Φινλανδία, επιλέγοντας αυτόνομα τον γεωπολιτικό της προσανατολισμό, ερέθισε τον ευέξαπτο γείτονα της, καθιστώντας σαφές πως η εποχή της περιδεούς αποστασιοποίησης, έχει οριστικά παρέλθει.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΝΑΤΟ είχε προειδοποιήσει πως η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τη Σάνα Μάριν, δεχόταν ανυπόστατες σεξιστικές επιθέσεις μέσω διαδικτύου. Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως οι γυναίκες δεν έχουν αρχές, δεν διαθέτουν ηγετικά προσόντα και κυρίως είναι ανίκανες να λάβουν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Είναι, άραγε, η σκανδιναβή ηγέτιδα θύμα ενός οιονεί υβριδικού πολέμου; Το σίγουρο είναι πως ο κοινωνικοπολιτικός της βίος απέχει από τα ειωθότα, ενοχλώντας αρκετούς. Όχι μόνο καταρρίπτει το εδραιωμένο πρότυπο του συμβατικού, άχρωμου και αποστειρωμένου πολιτικού ηγέτη, αλλά και δεν διστάζει να εναντιωθεί στην ρωσική υπερδύναμη, δρώντας αποφασιστικά και δυναμικά για την ασφάλεια της πατρίδας της.

Η επίθεση στη Μάριν, υποδηλώνει πως αυτό το είδος πολέμου, που δολοφονεί χαρακτήρες και δοκιμάζει να στρέψει την κουλτούρα της ελευθερίας κατά του εαυτού της με απώτερο στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση, θα ενταθεί. Το ζητούμενο, δεν είναι μόνο η θωράκιση της δημοκρατίας, αλλά και η παραδοχή πως η δημοκρατία εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία. Πως ένας νέος άνθρωπος μπορεί να υπηρετεί τη χώρα του, διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, με το πολίτευμα μας να υποσκάπτεται και να απειλείται, η Σάνα Μάριν αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα σύγχρονου πολιτικού ηγέτη.

(*) Ο Δημήτρης Τζανιδάκης είναι Οικονομολόγος και Πολιτικός Επιστήμονας. Εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!