ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

“Επιδημία” ξεπαστρεύει ανώτατα στελέχη ρωσικών εταιρειών ενέργειας 

Ο πρόεδρος της Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή και έπαιρνε επίσης αντικαταθλιπτικά. Χθες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του νοσοκομείου. Η «αυτοκτονία» του δεν θα προκαλούσε υποψίες, αν δεν ήταν ο πέμπτος θάνατος ανώτατου στελέχους ρωσικών εταιρειών ενέργειας, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Την επόμενη μέρα, στις 25/2, βρέθηκε νεκρός, στο γκαράζ του σπιτιού του, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής οικονομικών της Gazprom. Δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις και «διέρρευσε» ότι ο Τιουλάκοφ αυτοκτόνησε.

Με την επόμενη «αυτοκτονία» άρχισαν να δημιουργούνται αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή. Στις 18 Απριλίου βρέθηκαν νεκροί σε διαμέρισμα της Μόσχας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Βλαντισλάβ Αβάγιεφ, η γυναίκα του και η κόρη τους. Ανακριτές είπαν στην εφημερίδα Kommersant ότι πίστευαν πως ο Αβάγιεφ τις εκτέλεσε και μετά αυτοκτόνησε.

Την αμέσως επόμενη μέρα ακριβώς το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Ισπανία. Ο Σεργκέι Προτοσένια, πολυεκατομμυριούχος και πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, της μεγαλύτερης εταιρείας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, βρέθηκε κρεμασμένος σε παραθαλάσσια βίλα της Καταλονίας, μαζί με τη γυναίκα του και την κόρη τους που είχαν πεθάνει μαχαιρωμένες. Η επίσημη εξήγηση και των ισπανικών αρχών ήταν πάλι η ίδια: τις σκότωσε και αυτοκτόνησε. Ο γιός τους, που δεν βρισκόταν στην Ισπανία, αλλά και η Novatek, αμφισβητούν την υπόθεση της δολοφονίας-αυτοκτονίας και επιμένουν ότι ο Προτοσένια δολοφονήθηκε.

Στις 5 Ιουλίου βρέθηκε νεκρός στην πισίνα έπαυλης έξω από την Αγία Πετρούπολη, ο Γιούρι Βορόνοφ, ιδρυτής και CEO της Astra Shipping, υπεργολάβου της Gazprom με ειδίκευση στις θάλασσες του Αρκτικού. Είχε τρύπα από σφαίρα στο κεφάλι και ένα πιστόλι βρέθηκε εκεί κοντά.

Η Ρωσία είναι γνωστό ότι έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα δολοφονιών. Με 102 φόνους ανά εκατομμύριο κατοίκων έχει υπερδιπλάσια αναλογία από τις ΗΠΑ. Οι «συμπτώσεις» όμως των φόνων-αυτοκτονιών στον συγκεκριμένο κλάδο είναι εξαιρετικά ύποπτες, ιδίως σε μια περίοδο έντονης ενεργειακής κρίσης. Ίσως λίγο φως στην υπόθεση μπορεί να δώσει μια «άσχετη» πληροφορία. Τόσο ο Μαγκάνοφ, όσο και ο ιδιοκτήτης της Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, είχαν επικρίνει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και -με ανακοίνωση της εταιρείας στις αρχές Μαρτίου- ζητούσαν να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να επιδιώξει λύση με διαπραγματεύσεις και διπλωματικά μέσα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!