ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

FREE ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Οι τρεις κεντρικοί στόχοι της πρωθυπουργικής ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο

Η πρωθυπουργική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, εκτιμούμε ότι είχε τρεις κεντρικούς στόχους:

 

Περί σταθερότητας: Βασικός στόχος ήταν να ανακτήσει ο πρωθυπουργός τον έλεγχο της ατζέντας, να απωθήσει σε δεύτερο πλάνο το θέμα των υποκλοπών προτάσσοντας το θέμα της επιβίωσης στον επερχόμενο «μαύρο χειμώνα», και να το εντάξει στο νέο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η κυβερνητική σταθερότητα είναι το μείζον ζητούμενο και η υπεράσπισή της απέναντι στα σχέδια της Μόσχας να προκαλέσει «πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της», αποτελεί εθνικό καθήκον. Κι αν η διατύπωση αυτή δεν ήταν αρκετή, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

 

Το μήνυμα στις αγορές: Ο δεύτερος στόχος της πρωθυπουργικής παρέμβασης ήταν να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές και τους οίκους αξιολόγησης (που ήδη εκφράζουν ορισμένους φόβους για τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής σταθερότητας) ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι μετρημένα, δεν πρόκειται να απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αναβληθεί για το 2024 ο στόχος ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας στην αξιολόγηση της χώρας. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, όσα λέγονται με αφορμή τη ΔΕΘ για «τσουνάμι» επικείμενων παροχών δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες, εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς όμως να τα καταργούμε –είπε ο πρωθυπουργός.
 
Το μήνυμα στο κόμμα: Ένας τρίτος, τέλος, στόχος, ήταν να κλείσει το τραύμα που η υπόθεση των υποκλοπών δημιούργησε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Ο πρωθυπουργός (α) τοποθέτησε τον χρόνο των εκλογών σε 9 μήνες από σήμερα (τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου), (β) υποσχέθηκε αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου του υπουργικού συμβουλίου, που ως τώρα απλώς συζητούσε και ενέκρινε νομοσχέδια, ενώ και η ένταξη του νέου ΓΓ του πρωθυπουργικού γραφείου στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργού, ερμηνεύθηκε ως ένα βήμα πίσω από το «επιτελικό» μοντέλο προς την κυβερνητική συλλογικότητα, και (γ) έδωσε στους σημερινούς υπουργούς μια έμμεση διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός ως τις εκλογές.

 

Η εισαγωγική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ. Η συνοπτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης από τον Χρ. Σταϊκούρα, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!