ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ερντογάν: Mεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση…

Το αφήγημα Ερντογάν κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση και προσαρμόστηκε στην Μεγάλη Ανατροπή που διαμορφώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν αντί να απολογείται για την κατάσταση της οικονομίας και να αποδίδει την αρνητική συγκυρία σε συνωμοσία των απίστων που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι η Τουρκία είναι Μεγάλη Δύναμη, αξιοποιεί την επερχόμενη σκληρή δοκιμασία της Ευρώπης.

Κάνοντας μια προβολή στο μέλλον διαβεβαιώνει τους συμπολίτες του ότι η Τουρκία θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της Δύσης σε μερικούς μήνες από τώρα. Αν μη τι άλλο και ανεξάρτητα από την τελική της αξιολόγηση η γραμμή πλεύσης του Ερντογάν ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία προσφέρεται ως εθνική γραμμή πλεύσης που υπηρετεί κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα της πατρίδας.

Αν προεξοφλήσουμε ως επιτυχή την προσέγγιση του Ερντογάν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία καθώς και την επικείμενη μεγάλη ανατροπή  με την εξομάλυνση των σχέσεων με την Συρία, τότε ο Ερντογάν στην προεκλογική σκηνή θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνθήματος μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες.

Μένει να φανεί αν στην συντριπτική του πλειοψηφία ο πολίτης της Τουρκίας του οποίου η καθημερινότητα επιδεινώνεται κάθε μέρα ενδιαφέρεται για το αν η δυσμενής οικονομική συγκυρία αφορά μόνον την χώρα του αλλά  συνολικά την Δύση και όχι μόνον.

Η διαφορά της στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι εμφανής. Η Ουάσιγκτον μοιάζει να έχει αποδεχθεί την ύπαρξη τουρκικής εθνικής ατζέντας  υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα απέχει από δραστηριότητες που θα μπορούν να βλάψουν ζωτικά συμφέροντα χωρών κυρίως της Μέσης Ανατολής που  είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η στάση της Τουρκίας στην σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ την αντίδραση που προκαλούσε η προκλητική ρητορική απέναντι στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

Το πραγματικό αντίκρισα των παραπάνω θα φανεί στην τελική διαπραγμάτευση για τα F 16 που λογικά αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

 

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!