ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Επανέρχεται η άρση του βέτο

Διεύρυνση, λειτουργικότητα, ασφάλεια αλλά και  γεωστρατηγική χειραφέτησης μιας Ε.Ε που δεν πρόλαβε να βγει από την σκιά της Πανδημίας για να μπει κάτω από τα μαύρα σύννεφα της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Χθες ο Καγκελάριος Σολτς έθεσε το ερώτημα πως μια μελλοντική Ε.Ε των 36 θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς θεσμικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως χωρίς την κατάργηση της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή ξαναέρχεται στην επικαιρότητα η πρόταση Μακρόν για Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα μια παράλληλη ευρωπαϊκή δομή που θα ασχολείται  με θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής και θα μπορεί να συμπεριλάβει χώρες-μέλη εκτός Ε.Ε, όπως η Βρετανία η Ουκρανία και η Τουρκία.

Από διαφορετικά σημεία εκκίνησης οι προτάσεις Σολτς και Μακρόν φαίνονται  να κινούνται προς την κατεύθυνση μιας γαλλογερμανικής σύνθεσης.

Η Γαλλία που ήταν διαχρονικά αλλεργική προς κάθε κίνηση διεύρυνσης θα μπορούσε να υιοθετήσει θετική  στάση απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια έναντι της στήριξης από το Βερολίνο της πρότασης Μακρόν για Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Εξυπακούεται ότι Γαλλία και Γερμανία δεν θα δυσκολευθούν να συγκλίνουν σε κοινή πρόταση για την κατάργηση της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων.

Από την κοινή γαλλογερμανική πρόταση μέχρι την υιοθέτηση της, καθώς για την κατάργηση της ομοφωνίας χρειάζεται ομοφωνία, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος καθώς οι μικρές χώρες δεν θα συναινέσουν δωρεάν για κατάργηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού τους όπλου που τους επιτρέπει να προασπίζουν ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!