ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από την Στοκχόλμη στη Ρώμη…

Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, στα τέλη Σεπτέμβριου του 2021, στον απόηχο της μη αναμενόμενης εκλογικής πρωτιάς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Γερμανία αλλά και της σε γενικές γραμμές θετικής διαχείρισης των κυβερνήσεων στην Λισαβόνα και στην Μαδρίτη, δημιουργήθηκε η αίσθηση ή η ψευδαίσθηση της δεύτερης ευκαιρίας για την Σοσιαλδημοκρατία-Κεντροαριστερά στην Γηραιά Ήπειρο. Ακόμη και η απρόβλεπτη Ιταλία υπό την σχεδόν οικουμενική κυβέρνηση Ντράγκι φαινόταν να επενδύει στην διαχειριστική υπευθυνότητα του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο στην πράξη λειτουργούσε σαν το κόμμα του πρωθυπουργού.

Ένα χρόνο μετά, στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο σκληρό μεταπολεμικό χειμώνα, μια πολλαπλή κρίση με σκληρό πυρήνα την Ενέργεια που πυροδοτήθηκε από τις παρενέργειες των κυρώσεων που η Δύση επέβαλλε στην Μόσχα. Κι επί έξι μήνες η Ε.Ε των 27 τρέχει πίσω από τα γεγονότα με μια προσχηματική ενότητα του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, με μια ατμόσφαιρα του τύπου «ο σώζων εαυτόν σωθείτω».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η  δυναμική επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας στα ηνία της εξουσίας στις χώρες-μέλη της Ε.Ε κλείνει πρόωρα τον κύκλο της, και οι δυνάμεις της λαϊκίστικης δεξιάς και της ακροδεξιάς βλέπουν ούριο άνεμο να φουσκώνει τα πανιά τους.

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη στην Σουηδία στις 11.9 και η δεύτερη στην Ιταλία στις 25.9, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές καταγραφές, θα στείλουν μήνυμα συνολικής ενίσχυσης της Ακροδεξιάς στην Γηραιά Ήπειρο.

Στην Σουηδία που περιμένει στην αίθουσα αναμονής του ΝΑΤΟ το πράσινο φως του Ερντογάν, και όπου μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο παράδοξο να μην ηγούνται της κυβέρνησης οι Σοσιαλδημοκράτες, η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας. Το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες καταγράφεται ως δεύτερη πολιτική δύναμη σε ένα πολιτικό τοπίο όπου τα δύο μπλοκ Κεντροαριστεράς και Δεξιάς σχεδόν ισοψηφούν με δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 49,6% και 49,3% αντίστοιχα. Έτσι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σε περίπτωση οριακής έστω πλειοψηφίας του Δεξιού Μπλοκ οι Σουηδοί Δημοκράτες να διεκδικήσουν την ηγεσία της κυβέρνησης.

Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις φέρουν την ηγέτη του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Μελόνι, ως την επόμενη πρωθυπουργό και ηγέτη του δεξιού μπλοκ που θα πλειοψηφεί στο κοινοβούλιο.

Όλα τα παραπάνω τα παρατηρεί η Ε.Ε μοιραία και άβουλη, ως μια ολοκλήρωση της διεύρυνσης της πολιτικής κανονικότητας η οποία σύντομα θα τερματίσει την πολιτική μοναξιά του Ορμπαν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!