ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την ενεργειακή κρίση

Πώς επιχειρούν να απαλύνουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης οι ευρωπαϊκές χώρες; Στις περισσότερες, δημόσιες δαπάνες επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι μέθοδοι επιδότησης ποικίλουν. Οι πιο πολλές κάνουν μειώσεις φόρων, άλλες επιλέγουν τα απευθείας επιδόματα ενώ σε λιγότερες ορίζεται πλαφόν στις τιμές και αποζημιώνονται οι εταιρείες ενέργειας. Το KReport συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει  συνοπτικά τις δράσεις σε δεκατρείς χώρες:

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Θέσπισε έκπτωση 0,25 λέβα (0,12 σεντς του ευρώ) ανά λίτρο βενζίνης, ντίζελ, υγραερίου και μεθανίου από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους για τα νοικοκυριά και κατάργησε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και το μεθάνιο. Διατήρησε επίσης τις σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, επιτρέποντας μόνο μέση ετήσια αύξηση 3,4% από τον Ιούλιο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ορίζει ανά εξάμηνο πλαφόν στα συμβόλαια ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% σε 3.549 λίρες (4.200 ευρώ) κατά μέσο όρο ετησίως από τον Οκτώβριο, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή Ofgem. Οι λογαριασμοί εκτιμάται ότι θα φτάσουν λίγο κάτω από τις 6.000 λίρες μέχρι το επόμενο έτος, που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά μπορεί να πληρώνουν σχεδόν 500 λίρες το μήνα για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, ποσό που για πολλούς είναι υψηλότερο από το ενοίκιο ή τη δόση στεγαστικού δανείου. Τον Μάιο η συντηρητική κυβέρνηση καθόρισε ένα πακέτο στήριξης 15 δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τα νοικοκυριά. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει πίστωση 400 λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας του από τον Οκτώβριο. Σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που λαμβάνουν κρατικά επιδόματα δίνονται επίσης επιπλέον 650 λίρες, με πρόσθετη βοήθεια για συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία.

ΓΑΛΛΙΑ: Έχει δεσμευτεί να περιορίσει την αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρεία κοινής ωφελείας EDF, η οποία ανήκει κατά 80% στο κράτος, να πουλήσει περισσότερη φθηνή πυρηνική ενέργεια σε ανταγωνιστές της. Νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την κρίση στην Ουκρανία - όπως η παροχή βοήθειας στις εταιρείες για το υψηλότερο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας - ανεβάζουν το συνολικό κόστος του κυβερνητικού πακέτου μεταξύ 25 και 26 δισ. ευρώ. Η γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας CRE δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πρότεινε αύξηση 3,89% στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (TRVE). 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι εργαζόμενοι που πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα λάβουν εφάπαξ επίδομα ενέργειας 300 ευρώ. Οι οικογένειες θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 100 ευρώ ανά παιδί, το οποίο διπλασιάζεται για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα επόμενα χρόνια, περίπου 12 έως 13 δισ. ευρώ θα διατίθενται ετησίως για την επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης παλαιών κτιρίων. Ωστόσο, τα γερμανικά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 500 ευρώ περισσότερα ετησίως για φυσικό αέριο, αφού ορίστηκε εισφορά που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το αυξημένο κόστος αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών. Η εισφορά, η οποία θεσπίστηκε για να βοηθήσει τη Uniper και άλλους εισαγωγείς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, θα επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τον Απρίλιο 2024. 

ΔΑΝΙΑ: Τον Ιούνιο, ψηφίστηκε στη βουλή επίδομα για τους ηλικιωμένους και άλλα μέτρα με συνολικό κόστος 3,1 δισ. κορώνες (439 εκατ. ευρώ) για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του έντονου πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας. Προηγουμένως είχαν συμφωνήσει για επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. κορωνών (288 εκατ. ευρώ) τα οποία θα καταβληθούν στα περίπου 419.000 νοικοκυριά που επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

ΕΛΛΑΔΑ: Έχει δαπανήσει περίπου 8 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα διπλασιάσει τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος τον επόμενο μήνα σε 1,9 δισ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις θα απορροφήσουν έως και το 94% της αύξησης των μηνιαίων λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά και το 89% της αύξησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Έχει αρχίσει να επιδοτεί προσωρινά το κόστος ενέργειας των μονάδων ορυκτών καυσίμων σε μια προσπάθεια να μειώσει βραχυπρόθεσμα τις υψηλές τιμές. Το σύστημα πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου 2023. Μείωσε επίσης τους φόρους τους λογαριασμούς των καταναλωτών και ανακοίνωσε 16 δισ. ευρώ σε άμεση βοήθεια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις της ενέργειας.

ΙΤΑΛΙΑ: Ενέκρινε στις αρχές Αυγούστου ένα πακέτο βοήθειας 17 δισ. ευρώ για να στηρίξει επιχειρήσεις και οικογένειες. Στον προϋπολογισμό είχαν ήδη από τον Ιανουάριο εγγραφεί περίπου 35 δισ. ευρώ για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βενζίνης. Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στην αντλία που είχε οριστεί να λήξει στις 21 Αυγούστου παρατάθηκε έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Η Ιταλία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εμποδίσει τις ενεργειακές εταιρείες να κάνουν μονομερείς αλλαγές στις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τον Απρίλιο του 2023.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Επιδοτεί από τον Δεκέμβριο τους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα καλύπτει το 80% των λογαριασμών ρεύματος πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσόν. Αυτό θα αυξηθεί στο 90% από τον Σεπτέμβριο, ενώ το καθεστώς θα παραμένει σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2023.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μείωσε τους ενεργειακούς φόρους για τα 8 εκατομμύρια νοικοκυριά της.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Περιόρισε τις λιανικές τιμές καυσίμων στα 480 φιορίνια (1,25 ευρώ) ανά λίτρο από τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Οι έντονες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανάγκασαν επίσης την κυβέρνηση να περιορίσει το πλαφόν που ισχύει στις τιμές, στα εθνικά μέσα επίπεδα κατανάλωσης, ενώ για μεγαλύτερη κατανάλωση θα ισχύουν οι τιμές της αγοράς. Έχει επίσης επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων και πρόσφατα χαλάρωσε τους κανονισμούς υλοτομίας για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για στερεά καύσιμα, όπως καυσόξυλα.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Ανακοίνωσε μειώσεις φόρων στην ενέργεια, τη βενζίνη και τα βασικά τρόφιμα, καθώς και έκτακτα επιδόματα για τα νοικοκυριά. Έχει επίσης παρατείνει τη διατίμηση του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και οργανισμούς όπως σχολεία και νοσοκομεία έως το 2027.

Η κυβέρνηση συμφώνησε τον Ιούλιο μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ζλότι (650 ευρώ) στα νοικοκυριά για να βοηθήσει στην κάλυψη του αυξανόμενου κόστους του άνθρακα. Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι είπε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων για την ενέργεια θα φτάσει περίπου τα 50 δισ. ζλότι ()10,5 δισ. ευρώ. 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που περιορίζει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και άλλους χρήστες έως ορισμένα μηνιαία επίπεδα κατανάλωσης και αποζημιώνει τους προμηθευτές ενέργειας για τη διαφορά. Το πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2023. Ο πρωθυπουργός Τσιούκα είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι το πρόγραμμα στήριξης θα κόστιζε περίπου 14,5 δισ. λέι (3,3 δισ. ευρώ), αλλά οι αναλυτές αναμένουν τώρα να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου και μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, υποστηρίζουν την αντικατάσταση του συστήματος με ρυθμιζόμενες τιμές.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!