ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμβιβασμός η κλιμάκωση;

Όσο πλησιάζει ο σκληρός χειμώνας του 2022-23, τίθενται πιο πιεστικά τα αγωνιώδη ερωτήματα για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Είναι φανερό ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, ένας στατικός πόλεμος φθοράς, δεν μπορεί να παραταθεί επί πολύ. Θα υπάρξει είτε συμβιβασμός είτε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τηρουμένων των αναλογιών, η κατάσταση σήμερα θυμίζει τις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά τη συντριβή της Πολωνίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου 1939, μέχρι και τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία, στις αρχές Μαΐου 1940, δεν υπήρξε μεγάλης η μικρής κλίμακας εμπλοκή των αντιπάλων πλευρών με εξαίρεση την κατάληψη της Νορβηγίας και της Δανίας τον Απρίλιο του 1940. Στο μεσοδιάστημα αυτό όπως προκύπτει και από τις ιστορικές έρευνες οι αντίπαλες πλευρές διερεύνησαν  εξαντλητικά το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού, με την Γερμανία να αποφασίζει την κλιμάκωση στο τέλος της άνοιξης με τον πόλεμο-αστραπή κατά της Γαλλίας.

Σήμερα είναι φανερό ότι η Δύση από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη περιμένουν να καταγράψουν τις αντοχές της Γηραιάς Ηπείρου τον χειμώνα πριν επιλέξουν ανάμεσα στον συμβιβασμό ή την κλιμάκωση.

Ο συμβιβασμός είναι ένα σύνθετο ζητούμενο καθώς προϋποθέτει την συμφωνία όλων των εμπλεκομένων στην σύγκρουση, αλλά και το κατά πόσο θα πρόκειται για  εκκαθάριση της σύγκρουσης η για πάγωμα της μέσω κατάπαυσης του πυρός η εκεχειρίας με προσδιορισμένη διάρκεια.

Η κλιμάκωση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και να καταστεί ανεξέλεγκτη καθώς καμιά από τις δύο αντίπαλες πλευρές δεν έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία (υπάρχουν ημέρες που υποβαθμίζεται σε μονόστηλο…) ίσως τείνει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η κανονικότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να συνυπάρξει με έναν παρατεταμένο, αόριστης χρονικής διάρκειας, πόλεμο στην Ουκρανία. Με την ίδια προσέγγιση, την περίοδο 1939-40 πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν αν ο «Παράξενος Πόλεμος» αξίζει τον χαρακτηρισμό του ως Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!