ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Απογειώθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου-ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Κόντρα στο ρεύμα των νέων ρεκόρ στα επίπεδα των 700 ευρώ/MWh που γράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικού ρεύματος κινήθηκε η Ελλάδα. Την ώρα που η Ευρώπη φλέγεται  υπό την πίεση του διπλού ηλεκτροσόκ που προκαλεί το άλμα των τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF της Ολλανδίας έως και στα 322 ευρώ/MWh  και η ανακοίνωση της γαλλικής EDG  ότι λιγότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα επαναλειτουργήσουν το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα (όπως και στη Βουλγαρία) διαμορφώνεται σήμερα «μόνο»  στα 402,03 ευρώ/MWh, με μέγιστη τιμή τα 791 ευρώ/MWh  και ελάχιστη  τα 168.

Η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει στη σχετικά χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αφενός και, αφετέρου, στη μη λειτουργία της διασύνδεσης με την Ιταλία εξαιτίας της βλάβης του καλωδίου στην ιταλική πλευρά. Αν η σύζευξη ήταν σε λειτουργία, οι τιμές στην ελληνική αγορά θα επηρεάζονταν από τις υψηλότερες τιμές στην ιταλική, καθώς θα υπήρχε μεγάλη ροή ενέργειας από την ελληνική αγορά προς την ιταλική που εμφανίζεται σήμερα ως η ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ, με μέση τιμή 718 ευρώ/MWh. 

Στον αντίποδα, η  τιμή στην Ελλάδα είναι η τρίτη χαμηλότερη μετά την Ισπανία, Πορτογαλία (175,33 ευρώ/MWh -ας όψεται  η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση» και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου) και Πολωνία (323,39 ευρώ/MWh) που επίσης διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ εξαιτίας της αυξημένης χρήσης του εγχώριου ορυκτού της πλούτου για ηλεκτροπαραγωγή, και συνεπώς της μικρότερης εξάρτησης από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι  εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου αλλά και των «ξεχασμένων» δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (που όμως επιβαρύνουν τις χώρες και τις εταιρείες  που στρέφονται σε λιγνίτη και λιθάνθρακα για να μειώσουν την παραγωγή από φυσικό αέριο) προοιωνίζονται ένα βαρύ χειμώνα για την Ευρώπη.

Και τούτο διότι μια σειρά παράγοντες (το γαλλικό έλλειμμα πυρηνικής ενέργειας, η πτώση παραγωγής των αιολικών σε χώρες όπως η Γερμανία λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία) οδηγούν σε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και σε συνδυασμό με τα  «παιγνίδια» της Gazprom (μην ξεχνάμε ότι καταλύτης για το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου πάνω από τα 300 ευρώ/MWh ήταν η προειδοποίηση για το τριήμερο κλείσιμο του Nord Stream 1 στις 31 Αυγούστου επί τριήμερο), δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές ενέργειας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!