ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το ΚΥΣΕΑ για τον Έβρο

 Ήταν μάλλον αμήχανη η χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.  Φάνηκε από τις αποφάσεις: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και ενίσχυση μέτρων επιτήρησης. Γιατί;  Επειδή, όπως και στις επαναπροωθήσεις, λάθη της ελληνικής Διοίκησης  επιχειρείται να συγκαλυφθούν από παραδοσιακές, βολικές,   εξαγγελίες. 

Ποιο είναι το λάθος: Στον Έβρο, ακόμη για ανεξήγητους λόγους,  η άρνηση επέμβασης των ελληνικών αρχών  σε βοήθεια 38 Σύρων προσφύγων σε νησίδα από τις 14 Ιουλίου και για περισσότερο από ένα μήνα ,  και παρά τις δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  οδήγησε σε αναδίπλωση την ελληνική πλευρά μετά το θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού.  Τελικά, σήμερα, στους 37 πρόσφυγες που φιλοξενούνται ήδη στην Ελλάδα τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο .

Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό; Όχι , αφού σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες έχουν εκδοθεί   18 αποφάσεις του ΕΔΔΑ για τον Έβρο.

Ήταν αναμενόμενο; Οι Σύροι πρόσφυγες δεν είναι πλέον  καλοδεχούμενοι στην Τουρκία. Εδώ  και μήνες  ο Ερντογάν πιέζεται από την αντιπολίτευση αλλά και από τους ακροδεξιούς συμμάχους του στην Κυβέρνηση  να επαναπατριστεί μεγάλος αριθμός από  τα περίπου 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Ωστόσο σύμφωνα με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι   ασφαλής  χώρα για την επανεισδοχή μεταναστών.  Και  Σύρων; 

Αυτό το νέο πρόβλημα για την Κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερα εργαλεία από κάμερες και σιδεριές – όχι πάντως αυτά, όπως των επαναπροωθήσεων, που βαράθρωσαν  την αξιοπιστία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!