ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Νίκη της Μελόνι, ήττα της Ευρώπης

Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με την αγωνία που υπήρχε πριν ένα χρόνο για τις εκλογές στην Γαλλία, άνοιξη 2022, δεν προκαλούν το ενδιαφέρον. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων προεξοφλεί άνετη εκλογική νίκη του Συνασπισμού της Δεξιάς, στο οποίο ηγείται το νεοφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, της Μελόνι.

Η Ιταλία από το 1994 μέχρι και σήμερα έχει το θλιβερό προνόμιο σε όλη την Ευρώπη να έχει καταστήσει τους νοσταλγούς του Μουσολίνι κοινοβουλευτική κανονικότητα. Το 1994 ο τότε αρχηγός της ακροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας, Φίνι, είχε  αυτοπροσδιοριστεί ως «μεταφασίστας»,  λίγο πριν το κόμμα του συμμετάσχει στον πρώτο υπό τον Μπερλουσκόνι κυβερνητικό συνασπισμό.

Σήμερα, η Μελόνι έχει την άνεση ουδείς να την πιέζει να διευκρινίσει το πολιτικό της στίγμα -αν είναι νεοφασίστρια η «μεταφασίστρια». Ο άνεμος ποτέ δεν ήταν σε παρόμοιο βαθμό ούριος για την Ακροδεξιά στην Ευρώπη όσο σήμερα στην Ιταλία.

Μοιραίες και άβουλες, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως η ηγεσία της Γερμανίας στο Βερολίνο, περιμένουν τον σκληρό χειμώνα του 2022-23 αδρανείς αν όχι υπνώττουσες, χωρίς στρατηγική για τη Γηραιά Ήπειρο.

Με άλλα λόγια, οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον δεξιό και ακροδεξιό λαϊκισμό, αφού η απουσία μιας -κάποιας- ευρωπαϊκής στρατηγικής εμφανίζει την εθνική περιχαράκωση ως μονόδρομη επιλογή.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου προεκλογικά κυριαρχούσε η απαξίωση της Λεπέν, ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια για να ηγηθεί της χώρας, στην προεκλογική Ιταλία κυριαρχεί η προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η Μελόνι μπορεί να είπε μερικές κουβέντες παραπάνω αλλά σε καμιά περίπτωση η ανάδειξη της σε ένα μήνα ως Πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης δεν απειλεί τη δημοκρατία στην χώρα της και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτη φωτός μοιάζει να μας χωρίζουν από την εποχή (δύο δεκαετίες και πλέον πίσω…) που ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Σιράκ, προώθησε την πολιτική απομόνωση της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Καγκελαρίου Σούσελ ανέδειξε ως ήσσονα κυβερνητικό εταίρο της το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντερ…

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!