ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Η διάψευση μιας παραδοχής

Μια από τις αναμφισβήτητες παραδοχές  για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν ότι οι κρίσεις επιταχύνουν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η παραπάνω παραδοχή ήταν σε τέτοιο βαθμό αποδεκτή ως δεδομένη που άντεξε την πρώτη έμπρακτη διάψευση της από τον χειρισμό της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συνακόλουθης κρίσης στην Ευρωζώνη στην περίοδο μετά το 2008.

Η έκρηξη της  πανδημίας στις αρχές του 2022 καθώς και η άμεση Γαλλογερμανική απάντηση με την πρόταση για δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης τροφοδότησαν την αισιοδοξία ότι η αδράνεια της Ε.Ε είναι μια παρένθεση που κλείνει.

Και ξαφνικά την ώρα που στην Ε.Ε –Ευρωζώνη συζητούσαν για την επιστροφή στην κανονικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι σε παλιότερες κρίσεις.

Αυτή την φορά η εσωστρέφεια και η εθνική περιχαράκωση, η υιοθέτηση αποσπασματικών μέτρων δεν συνοδεύονται από μια αισιόδοξη ρητορική.

Εδώ και 33 χρόνια με την πτώση του Τείχους και την ενοποίηση της Γερμανίας, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια σκληρή πραγματικότητα την οποία δεν ήθελε να αποδεχθεί η ευρωπαϊκή πολιτική ορθότητα.

Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως απάντηση στις κρίσεις και τις προκλήσεις ήταν μια πραγματικότητα της ΕΟΚ των έξι και στην συνέχεια των εννιά των 10 και των 12.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, η θεσμική Ε.Ε αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών.

Η ενότητα των 27 διατηρείται στο επίπεδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή ή των αναρίθμητων εξαιρέσεων με αποτέλεσμα να τηρούνται τα προσχήματα και να χάνεται η ουσία.

Η επιδείνωση της κρίσης της Ε.Ε θα συνεχισθεί, με τους 27 να μην μπορούν και κάποιους από αυτούς να μην επιθυμούν.

Αν δεν υπάρξει στρατηγική αναστροφή, η Ε.Ε δεν θα κινδυνεύσει να διαλυθεί όπως η ΕΣΣΔ και η Γιουγκοσλαβία αλλά θα φθείρεται αργά αλλά σταθερά σαν την Βρετανική Κοινοπολιτεία που φιλοδόξησε να αντικαταστήσει την Βρετανική Αυτοκρατορία ώσπου σιγά –σιγά να μην είναι γνωστό αν υφίσταται ακόμη.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!