Δεκαπέντε ημέρες αφότου η ΑΔΑΕ βρήκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη, τα μεγάλα ερωτήματα αιωρούνται αναπάντητα: Ποιος αποφάσισε, ποιος γνώριζε, σε ποιον αναφέρονταν τα ευρήματα της παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν ο διοικητής της ΕΥΠ, που για να διοριστεί προηγήθηκε αλλαγή του νόμου για τα αναγκαία προσόντα, να το έπραξε εν αγνοία της προϊσταμένης πολιτικής αρχής, δηλαδή του πρωθυπουργικού γραφείου; Και ποιος αποπειράθηκε, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, να παγιδεύσει με το Predator το κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη;
Και το κεντρικό ερώτημα: Γιατί, με ποια αιτιολογία, η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη στο τρίμηνο πριν την εκλογή του ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;
Στη μέχρι σήμερα σιωπή της κυβέρνησης, αντιπαρατίθεται η απάντηση που δίνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι: Παρακολουθώντας το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη εκείνη την περίοδο, μια περίοδο πολύ πυκνών και έντονων ζυμώσεων, η ΕΥΠ κατέγραφε τις συζητήσεις του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με εκδότες, με δημοσιογράφους και με επιχειρηματίες. Έτσι –σημειώνουν- η ΕΥΠ αποκτούσε εικόνα των κινήσεων, σκέψεων και προθέσεων όχι μόνο του Ν. Ανδρουλάκη και των στελεχών του αλλά και όλων των άλλων συνομιλητών του. Αφετέρου -καταλήγουν- αν σε αυτές τις συνομιλίες η ΕΥΠ κατέγραφε κάτι επιλήψιμο, ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήταν σε καθεστώς ομηρίας από την επομένη της εκλογής του…
Κατά τα λοιπά, το τριήμερο που μεσολάβησε από την τελευταία έκδοση του KReport δεν μας έκανε σοφότερους:
Πρώτο: Σαν σκηνή από θέατρο του παραλόγου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετ’ επιμονής ζητά να κατατεθεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, η κυβέρνηση όχι μόνο αποφεύγει να πει με ποια αιτιολογία η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνό του αλλά, επίσης, . τον εγκαλεί ως ότι ο ίδιος αρνείται να ενημερωθεί.
Δεύτερο: Παρά τις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει η Google για χρήση του Predator από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και τα δημοσιεύματα περί συστήματος εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση, η Δικαιοσύνη δεν έχει ζητήσει ενημέρωση από τους εδώ αντιπροσώπους αυτού του λογισμικού, για το ποιοι διαθέτουν το Predator στην Ελλάδα.
Τρίτο: Παρά τις πληροφορίες ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα, δεν έχει ζητηθεί (ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Δικαιοσύνη) να διερευνήσει το θέμα η ΑΔΑΕ, που εύκολα –όπως, άλλωστε, έχει αποδειχτεί- μπορεί να διαπιστώσει αν και ποια πολιτικά πρόσωπα είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ.
Τέταρτο: Η ΕΥΠ διατηρεί το προνόμιο αντιδημοκρατικής αυθαιρεσίας, δεν υπάρχει οποιοδήποτε θεσμικό αντίβαρο. (α) Παραμένουν αόριστα τόσο η διάρκεια όσο και ο αριθμός παρακολουθήσεων ενός τηλεφώνου, (β) μπορεί να εγκρίνεται μια παρακολούθηση χωρίς στοιχειώδη εξέταση (με άδειες που παρέχονται χωρίς καν αναφορά του ονόματος, με μόνη την αναγραφή του αριθμού τηλεφώνου) και (γ) διατηρείται η πρόσφατη απαγόρευση της, υπό προϋποθέσεις, εκ των υστέρων ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του.