Η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη την ίδια περίοδο που έγινε απόπειρα παγίδευσής του με το λογισμικό Predator. Δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την απόπειρα παγίδευσης με το Predator αν δεν είχε ερευνήσει τα κινητά όλων των ευρωβουλευτών η αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ αν δεν είχε τύχει να εμπλακεί στην υπόθεση, λόγω του Predator, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μια ανεξάρτητη Αρχή που ο πρόεδρός της, Χρήστος Ράμμος, είχε οριστεί με διακομματική συναίνεση (με τα 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής) στις 29.5.2019.
Με το ξεκίνημα της έρευνας (Τετάρτη 3.8.22), η ΑΔΑΕ διαπίστωσε ότι το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Έτσι, ένα γεγονός που είχε αποσιωπηθεί μέχρι και στη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (Παρασκευή 29.7.22), τελικά βγήκε στον αέρα.
Εννιά ημέρες μετά, τα κεντρικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Ποιος και γιατί ζήτησε να παρακολουθείται από την ΕΥΠ ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός, τον Σεπτέμβριο του 2021; Ποιος αποφάσισε, ποιος γνώριζε, σε ποιον αναφέρονταν τα ευρήματα της παρακολούθησης; Πώς είναι δυνατόν ο διοικητής της ΕΥΠ, που για να μπορέσουν να τον διορίσουν άλλαξαν μέχρι και το νόμο που ορίζει τα απαραίτητα προσόντα, να το έπραξε εν αγνοία της προϊσταμένης πολιτικής αρχής, δηλαδή του πρωθυπουργικού γραφείου; Ποιος αποπειράθηκε, λίγες ημέρες πριν αρχίσει η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, να παγιδεύσει με το Predator το κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη;