ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα 4 μείζονα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει περάσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν

American Rescue Plan

Εγκρίθηκε τον Μάρτιο 2021, με δαπάνες 1,7 τρις. δολ. Είχε στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των Αμερικανών. Περιλαμβάνει άμεση καθολική στήριξη με εφάπαξ 1.400 δολ. χρηματοδότηση εμβολίων και τεστ για τον κορωνοϊό και ενισχύσεις περίπου 350 δισ. σε πολιτειακές και τοπικές αρχές. 

Bipartisan Infrastructure Deal

Διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές, με δαπάνες 1 τρις. δολ. από τα οποία 550 δισ. δολ. ήταν νέα χρηματοδότηση. Εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και καλύπτει έργα επισκευών, εκσυγχρονισμού και κατασκευής σε όλους τους κλάδους των μεταφορών και συγκοινωνιών. Αφορά επίσης τις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σε αυτό αποδίδεται μεγάλο μέρος της αύξησης στην απασχόληση, με 2 εκατ. νέες θέσεις ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια.

CHIPS and Science Act

Πρωτοβουλία που πήρε τον χαρακτήρα “απεξάρτησης από την Κίνα”, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας για σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή ημιαγωγών. Περιλαμβάνει επιδοτήσεις  52,7 δισ. δολ. στις εταιρείες ημιαγωγών και χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στους τομείς των φυσικών επιστημών, μαθηματικών, μηχανολογίας και τεχνολογιών.

Inflation Reduction Act

Εγκρίθηκε την Κυριακή από τη Γερουσία και αναμένεται να περάσει χωρίς πρόβλημα από τη Βουλή. Στον Νόμο για Μείωση του Πληθωρισμού περιλαμβάνονται τρείς από τις σημαντικότερες πολιτικές επιδιώξεις των Δημοκρατικών και του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν: 

  • Εκτεταμένες δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, με επενδύσεις περίπου 370 δισ. δολ. για “καθαρή ενέργεια” ώστε να μειωθεί κατά 40% εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τη χώρα έως το 2030.
  • Δικαιότερο φορολογικό σύστημα με επιβολή φόρου 15% στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αύξηση φορολογίας στους πολίτες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 400.000 δολ. Επίσης σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του IRS  (ομοσπονδιακή φορολογική υπηρεσία) με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων, και
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με αύξηση της χρηματοδότησης κατά 98 δισ. δολ. Δίνει επίσης στο σύστημα το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!