ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Με τις επενδύσεις περίπου 370 δισ. δολ. για την προώθηση της “πράσινης ενέργειας” οι ΗΠΑ αναμένεται έως το 2030 να έχουν μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σύγκριση με το 2005. Ο δηλωμένος εθνικός στόχος είναι για μείωση κατά 50% αλλά το νομοσχέδιο κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Προβλέπει σημαντικές φοροαπαλλαγές σε διάστημα 10ετίας για την προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την παραγωγή “καθαρής” ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια, την ενίσχυση των νέων πυρηνικών τεχνολογιών, έργα για παραγωγή “πράσινου υδρογόνου”, δέσμευση/αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και ηλιακή/αιολική ενέργεια.

Δικαιότερο φορολογικό σύστημα

Στόχος των Δημοκρατικών επί πολλά χρόνια, η μεταρρύθμιση έχει δύο βασικά σκέλη. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή φόρου 15% στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με ετήσια κέρδη πάνω από 1 δισ. δολ. πολλές από τις οποίες μέχρι τώρα απέφευγαν την ομοσπονδιακή φορολογία. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 258 δισ. δολ. σε ορίζοντα 10ετίας. Η αύξηση της φορολογίας δεν επηρεάζει τους ιδιώτες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 400.000 δολ. και τις μικρές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το IRS, την ομοσπονδιακή φορολογική υπηρεσία, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον 80 δισ. δολ. για να βελτιωθεί η απόδοσή της στην είσπραξη φόρων, με έμφαση στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με ιδιαιτέρως υψηλά εισοδήματα. Αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 203 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία, δηλαδή να έχει καθαρό κέρδος 124 δισ. δολ.

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Το νομοσχέδιο αυξάνει τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας κατά 98 δισ. δολ. για τα επόμενα τρία χρόνια. Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση είναι ότι επιτρέπεται πλέον στο Medicare, το σύστημα υγείας για τους άνω των 65 και άλλες κατηγορίες πολιτών, να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένο να δέχεται αναντίρρητα όπως τις όριζαν οι φαρμακευτικές. Η αρχή θα γίνει με τα 10 σημαντικότερα φάρμακα, από το 2026 και θα επεκταθεί σταδιακά. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα το σύστημα θα εξοικονομήσει πολλά δισ. δολάρια. Επίσης τίθεται ετήσιο όριο 2.000 δολ. στο ποσόν που μπορεί να κληθεί να πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για φάρμακα που δεν καλύπτει το σύστημα. Η πρόταση για ανώτατο όριο 35 δολ. στο μηνιαίο κόστος της ινσουλίνης, για όλους τους ασφαλισμένους, εμποδίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά ισχύει για τους ασφαλισμένους του Medicare.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!