ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Νότια Κορέα όπως Δυτική Γερμανία;

Η Δυτική Γερμανία από τον Αντενάουερ μέχρι και τον Κολ ήξερε ότι το κλειδί για την επανένωση βρισκόταν στα χέρια της Μόσχας.

Έτσι μετά την άνοδο του Μπραντ στην εξουσία το 1969 η Βόννη  προσπάθησε να συνδυάσει την εγγύηση της ασφάλειάς της από τις ΗΠΑ με μια Ειδική Σχέση με την Μόσχα που θα βοηθούσε την επανένωση στην κατάλληλη στιγμή.

Σήμερα η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με αφορμή την επίσκεψη Πελόζι στην Ταιβάν φέρνει την Νότια Κορέα σε ανάλογη θέση με αυτήν της Δυτικής Γερμανίας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα επιβάλλει στην Σεούλ στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα την μεγίστη δυνατή προσπάθεια να περιφρουρήσει την μέχρι τώρα κανονικότητα των διμερών σχέσεων της με το Πεκίνο.

Η ύφεση και η μείωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα θα επέτρεπαν στην Σεούλ και στο Πεκίνο να προωθήσουν την σταδιακή ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου που είναι κοινός τους στόχος.

Από το 1953 και μετά η Μόσχα ήταν πρόθυμη να συζητήσει την ενοποίηση της Γερμανίας υπό τον όρο της μόνιμης ουδετερότητας κατά το μοντέλο της Αυστρίας μετά το 1955.

Αν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας τότε το πιο κρίσιμο μέτωπο δεν θα είναι τόσο η Ταϊβάν και η νότια Σινική Θάλασσα όσο η Κορεατική Χερσόνησος και η θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα λόγο, με δεδομένη την σημερινή της στρατηγική απέναντι στο Πεκίνο να αναζητήσει διάλογο με την Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ που συναντήθηκε δυο φορές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιογκ Ουν  δεν σημείωσε καμία πρόοδο

Μια ματιά στον χάρτη είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι η περεταίρω ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα συμπαρασύρει  και την Νότια Κορέα σε συμμετοχή σε μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης που θα έχει διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή αποσταθεροποιητικών κινήσεων από την Πιονγκ Γιάγκ  αλλά στην ουσία θα πρόκειται για αντικινεζική συμμαχία.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν έφθασε χθες στο Πεκίνο σε μια προφανή προσπάθεια να διαμηνύσει ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Σεούλ με την Ουάσιγκτον και το Τόκιο δεν θα επηρεάσει την κανονικότητα των διμερών σχέσεων με την Κίνα.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!