ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

 Σκληρό πόκερ Ερντογάν-ΗΠΑ

Υπάρχει περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στην περίπτωση που η συνεργασία της Άγκυρας με την Μόσχα μετατραπεί σε λεωφόρο  παράκαμψης των κυρώσεων;

Επιστρέφοντας από το Σότσι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ρωσία και την επόμενη μέρα , προχθές Σάββατο, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στους Financial Times έκανε λόγο για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την στενή συνεργασία της με την Ρωσία είναι για τις ΗΠΑ και την Δύση, ένας Ρουβίκωνας  που άμα τον διαβείς δεν μπορείς να επιστρέψεις.

Πρώτα από όλα στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται για το ορατό μέλλον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας να παραπέμπεται στις καλένδες.

Δεύτερον, δεν είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων ότι θα συμφωνήσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν στενή αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.

Τρίτον, το πιο σοβαρό πρόβλημα θα το έχει η Γερμανία όπου ο Ερντογάν μπορεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και επιπλέον να υπάρξουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων συγκρούσεις Τούρκων με Κούρδους.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αν επιβληθούν κυρώσεις είναι η επανέκδοση του σεναρίου του αποτυχόντος πραξικοπήματος του 2016.

Να θεωρήσει ο Ερντογάν την επιβολή κυρώσεων ως  επίθεση κατά της χώρας και να εξαπολύσει νέο κύμα καταστολής για να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές με κάθε δυνατό μέσο.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν στο προεδρικό αεροσκάφος όσο και το δημοσίευμα των Financial Times είναι οι κορυφές του παγόβουνου μιας διμερούς παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Τουρκίας που δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Με δεδομένη την χωρίς προηγούμενο ρευστότητα που επικρατεί αυτή την στιγμή, με επίκεντρο το κόστος των παρενεργειών των κυρώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία έχουν συμφέρον από μια επιδείνωση των διμερών σχέσεων που μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και το δημοσίευμα των FT είναι από ότι φαίνεται προειδοποιητικές βολές.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!