ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το Χρονικό  

Ο1/08/19:  Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι νέος Διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι ο κ. Κοντολέων διαθέτει τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος για τον διορισμό του, καθώς δεν είναι κάτοχος Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

 06/08/19:  Την άποψη ότι ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων έχει τα «τυπικά και ουσιαστικά προσόντα» για να αναλάβει τη θέση στην ΕΥΠ υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.  

30/08/19 : Στη Βουλή ψηφίζεται από την κυβέρνηση φωτογραφική τροπολογία με την οποία προβλέπονται αλλαγές στον νόμο σε ό,τι αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτή, δεν είναι απαραίτητη πλέον η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου για το πρόσωπο που θα αναλάβει το συγκεκριμένη θέση.

12/08/20 : Ο δημοσιογράφος του inside story Θανάσης Κουκάκης  απευθύνεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και καταγγέλλει ότι   το τηλέφωνο του παρακολουθείται. Η Αρχή απαντά στην καταγγελία, στις 29/07/21, ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας». 

31/03/21: Η Βουλή ψηφίζει  τροπολογία και αλλάζει τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών: Στερεί από την ΑΔΑΕ   τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, μετά  το τέλος της παρακολούθησης, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια.

 11/04/22: Το inside story (εδώ), δημοσιεύει εκτενή έρευνα για την παραβίαση  του κινητού του  δημοσιογράφου, κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, από το spyware Predator. Για το θέμα παρουσιάζει έκθεση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο.  «Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

15/04/22: Το Reporters United (εδώ) παρουσιάζει κρατικά έγγραφα για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.

18/04/22: Δεν έχουμε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, το θέμα βλέπει η ΑΔΑΕ, δηλώνει ο   κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ.

20/05/22:  Η Google σε ανάρτηση της, αποκαλύπτει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, εδώ.

03/06/22:   Το Reporters United (εδώ), δίνει συνέχεια στην έρευνα και βάζει στο κάδρο   επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα   του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, ο κ. Δημητριάδης συναλλάχθηκε με επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών.

26/7/22: Ο  Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όταν ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator, εδώ. Η απόπειρα είχε γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη   επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εδώ.

29/07/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι κυβερνητικοί παράγοντες επαναλμβάνουν την πάγια δήλωση ότι η Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί ποτέ παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, ότι η απόπειρα παγίδευσης των κινητών του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Κουκάκη,  έγινε με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο, ενώ ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχεται την παρακολούθηση του δημοσιογράφου. «Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. εδώ.

01/08/22: Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα ότι …αυτά συμβαίνουν. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτήν την απειλή», δηλώνει ο Γ. Οικονόμου, εδώ

 03/08/22: Η ΑΔΑΕ ξεκινά έρευνα για την τηλεφωνική σύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, από την οποία προκύπτει μια έκπληξη: Το τηλέφωνό του είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματός του μέχρι και μετά την νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. Η «νόμιμη επισύνδεση», σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, συμπίπτει χρονικά με την απόπειρα παγίδευσης των επικοινωνιών του με το παράνομο λογισμικό Predator. Η αποκάλυψη αυτή ήταν η θρυαλλίδα για την πολιτική έκρηξη που ακολούθησε.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!