ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Συναγερμός στις δυτικές πρωτεύουσες για τη σύσφιξη σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για αντίποινα εάν η Άγκυρα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις μετά τη συμφωνία Ερντογάν - Πούτιν για αυξημένη συνεργασία.

Οι δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν διαρκώς περισσότερο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν, και προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο να πληγεί η Τουρκία με αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια μετά από μια τετράωρη συνάντηση στο Σότσι.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι 27 παρακολουθούν «ολοένα και πιο στενά» την τουρκο-ρωσική συνεργασία, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η Τουρκία γίνεται «διαρκώς περισσότερο» πλατφόρμα εμπορίου με τη Ρωσία. Ένας άλλος περιέγραψε τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία ως «πολύ καιροσκοπική», προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να δώσουν σημασία στις ανησυχίες μας».

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα πλήξει χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις με «δευτερογενείς κυρώσεις». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν δίοδος παράνομων ρωσικών χρημάτων.

Ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος πρότεινε οι δυτικές χώρες να ζητήσουν από τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Η πρόταση απορρίφθηκε, καθώς αμφισβητήθηκε ότι αυτό είναι πρακτικά και νομικά εφικτό. «Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε τέτοιες αρνητικές ενέργειες», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος αλλά «δεν θα απέκλεια τυχόν αρνητικές ενέργειες εάν η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες», είπε.

Τρεις άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις για την Τουρκία. Αρκετοί επικαλέστηκαν  ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις των συζητήσεων στο Σότσι δεν ήταν ακόμη σαφείς.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία συμφώνησε να αρχίσει να πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, σύμφωνα με το Interfax. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζικών δεσμών και διακανονισμών σε ρούβλια και λίρες, πρόσθεσε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από τη Ρωσία, ο Ερντογάν είπε ότι υπήρξαν επίσης «πολύ σοβαρές εξελίξεις» σχετικά με τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών MIR, το οποίο επιτρέπει στους Ρώσους  να πληρώνουν με κάρτα στην Τουρκία ενώ η Visa και η Mastercard έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι κάρτες MIR θα επιτρέπουν στους Ρώσους τουρίστες να πληρώνουν για ψώνια και ξενοδοχεία. Ωστόσο δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράκαμψη των κυρώσεων.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!