12/08/20 : Ο δημοσιογράφος του inside story Θανάσης Κουκάκης απευθύνεται στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και καταγγέλλει ότι το τηλέφωνο του παρακολουθείται.
31/03/21: Η Βουλή ψηφίζει τροπολογία και αλλάζει τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών: Στερεί από την ΑΔΑΕ τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ μετά δηλαδή το τέλος της παρακολούθησης) αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια.
29/07/21: Η ΑΔΑΕ απαντά στην πρώτη καταγγελία του Κουκάκη, ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας».
11/04/22: Το inside story (εδώ), δημοσιεύει εκτενή έρευνα για την παραβίαση του κινητού του δημοσιογράφου, κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, από το spyware Predator. Για το θέμα παρουσιάζει έκθεση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
15/04/22: Το Reporters United (εδώ) παρουσιάζει κρατικά έγγραφα για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
18/04/22: Δεν έχουμε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, το θέμα βλέπει η ΑΔΑΕ, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδώ.
20/05/22: Η Google σε ανάρτηση της, αποκαλύπτει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα, εδώ.
03/06/22: Το Reporters United (εδώ), δίνει συνέχεια στην έρευνα και βάζει στο κάδρο επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, ο κ. Δημητριάδης συναλλάχθηκε με επιχειρηματία, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών.
26/7/22: Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator, εδώ. «Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εδώ.
29/07/22: Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι κυβερνητικοί παράγοντες οχυρώνονται πίσω από την πάγια δήλωση ότι η Ελλάδα δεν έχει προμηθευτεί ποτέ παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν, ότι η απόπειρα παγίδευσης των κινητών του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Κουκάκη, έγινε με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο, ενώ ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχεται την παρακολούθηση του δημοσιογράφου. «Τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες παγίδευσης τηλεφώνων πολιτικών προσώπων», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. εδώ.
01/08/22: Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα ότι …αυτά συμβαίνουν. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτήν την απειλή», δηλωνει ο Γ. Οικονόμου, εδώ.
03/08/22: Η ΑΔΑΕ ξεκινά έρευνα για την τηλεφωνική σύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη, από την οποία προκύπτει μια έκπληξη: Το τηλέφωνό του είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματός του μέχρι και μετά την ν.ίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. Η αποκάλυψη αυτή ήταν η θρυαλλίδα για την πολιτική έκρηξη που ακολούθησε.