ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Τρεις μήνες πριν τις κάλπες

Τρείς μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις αρχές Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις συνολικά δεν καταγράφουν το ασφαλές προβάδισμα ασφαλείας για τους Ρεπουμπλικάνους που θα επέτρεπε από τώρα να προεξοφλήσουμε ότι θα διασφαλίσουν τον έλεγχο  του Κογκρέσου.

Αυτό που μπορεί να προεξοφληθεί από τώρα με βάση τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών, είναι ότι μια μεγάλη - αν όχι συντριπτική πλειοψηφία - των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα προέρχονται από την πτέρυγα που στηρίζει τον Τραμπ.

Επιπλέον οι Ρεπουμπλικάνοι ευνοούνται από την πολιτική παράδοση που θέλει το κόμμα που έχει αναδείξει τον νικητή των Προεδρικών Εκλογών να χάνει τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές της πρώτης τετραετίας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να ανακάμψει το Δημοκρατικό Κόμμα και να διαψεύσει την παράδοση της ήττας στις πρώτες ενδιάμεσες, όπως συνέβη το 1994 με τον Κλίντον και τον Ομπάμα το 2010.

Το πρόβλημα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν ήταν η δυναμική ανασύνταξη των Ρεπουμπλικάνων αλλά η αποσυσπείρωση της ριζοσπαστικής πτέρυγας της εκλογικής βάσης, που επιλέγει κατά προτεραιότητα να τιμωρήσει τον Λευκό Οίκο απέχοντας από τις εκλογές.

Μπορούν οι αποκαλύψεις για το παρ’ ολίγον πραξικόπημα του Γενάρη του ’21, αλλά και η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην εθελούσια διακοπή της κύησης να προκαλέσουν την τελευταία στιγμή επανασυσπείρωση της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών;

Υπάρχει προηγούμενο από το παρελθόν, οι Προεδρικές Εκλογές του 1948 με υποψήφιο των Δημοκρατικών τον Τρούμαν και των Ρεπουμπλικάνων των Ντιούι με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν βέβαιο νικητή τον δεύτερο.

Δημοσκοπήσεις που δεν υπολόγισαν την συμμετοχή ψηφοφόρων που συνήθως επιλέγουν την αποχή και οι οποίοι κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τρούμαν όταν φοβήθηκαν ότι η επάνοδος των Ρεπουμπλικάνων στην εξουσία θα οδηγούσε στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας που οικοδόμησε ο Ρουζβελτ.

 

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!