ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Φθινοπωρινή εκεχειρία;

Η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε εκεχειρία της σύγκρουσης στην Ουκρανία σύμφωνα με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Σρέντερ.

Εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός σημαίνει πάγωμα των εχθροπραξιών χωρίς οι αντίπαλες πλευρές να υποχρεώνονται να υποχωρήσουν από τις αρχικές θέσεις τους και διεκδικήσεις.

Η συμφωνία Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών εμπεριέχει μια δυναμική ενδεχόμενης συνολικής εκεχειρίας.

Για να εφαρμοσθεί η Συμφωνία με καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι της Οδησσού πρέπει να αποκλεισθεί ρωσική επίθεση με στόχο την κατάληψη της Οδησσού και την αποκοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο.

Αν η Μόσχα έστω άτυπα δεσμεύεται να μην επιχειρήσει να προελαύσει προς Δυσμάς, το ίδιο λογικά ισχύει και για την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που κινούνται προς την Χερσώνα.

Μια εκεχειρία μπορεί να έχει μεγάλη η μικρή διάρκεια ανάλογα με το κόστος των εναλλακτικών επιλογών που έχουν οι δύο αντίπαλες πλευρές.

Ο πόλεμος της Κορέας τερματίσθηκε τον Ιούνιο του 1953 , τρία χρόνια μετά την έναρξη του με μια εκεχειρία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας δεν μπορούμε να μιλάμε για παγωμένη σύγκρουση αλλά για δύο στόχους άμεσης προτεραιότητας για τους δύο μεγάλους της Ε.Ε, την Γερμανία και την Γαλλία:

 Να ελαχιστοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι σκληρές δοκιμασίες που περιμένουν τον επερχόμενο χειμώνα την Ε.Ε.

Να αναζητηθεί όχι μόνον μια συνολική πολιτική διευθέτησης του Ουκρανικού αλλά και ένα συνολικό καθεστώς ασφαλείας για την Ευρώπη.

Η διασφάλιση της εφαρμογής της Συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας προϋποθέτει σε αρχική φάση μείωση της έντασης των συγκρούσεων μέχρι του σημείου που θα έχουν τουλάχιστον σιγήσει τα βαρέα όπλα των δύο αντιπάλων.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στους New York Times δύο αναλυτές της RAND ενός από τα εγκυρότερα Think Tank των ΗΠΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τα όσα δήλωσε ο Σρέντερ δεν είναι η προσωπική του μόνον γνώμη αλλά  με δεδομένη την στενή προσωπική του σε σχέση με τον Πούτιν, είναι βέβαιο ότι απηχούν τις απόψεις του Κρεμλίνου.

 

Αυτό το άρθρο ήταν από εμάς!

Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση καθημερινά σε όλο το περιεχόμενό μας, γίνετε συνδρομητής με μόνο 10€/μήνα!