Η αποφυγή μετωπικής σύγκρουσης της Τουρκίας με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα λύθηκε συμβιβαστικά.
Ένα μήνα μετά, ο ιστότοπος Eurointelligence μας προσγειώνει στην πραγματικότητα καθώς οι προϋποθέσεις που επέβαλλε η Άγκυρα για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι απαγορευτικού πολιτικού κόστους για τις δύο βόρειες χώρες.
Εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν με τον όρο «τρομοκρατία», Στοκχόλμη, Ελσίνκι και Άγκυρα να εννοούν το ίδιο πράγμα, μια διάσταση απόψεων που είναι καταγεγραμμένη εδώ και δεκαετίες καθώς οι βόρειες Χώρες χορηγούν άσυλο σε αυτούς που οι τουρκικές αρχές αποκαλούν τρομοκράτες.
Με τα σημερινά δεδομένα το πιο πιθανό είναι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
Εκτός αν η Άγκυρα ανταλλάξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την κατανόηση των ΗΠΑ και της Δύσης σε ενδεχόμενες νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία όπου υπάρχει υπό την προστασία της Ουάσιγκτον ντε φάκτο Κουρδική οντότητα.
Τα παραπάνω φωτίζουν μια σκληρή για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πραγματικότητα που δεν τολμούν να παραδεχθούν στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.
Το ότι ο Ερντογάν στην κυριολεξία ακύρωσε το πολιτικό μήνυμα προς την Μόσχα που θέλησε να στείλει η Βορειοατλαντική Συμμαχία την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Την - με συνοπτικές και με την διαδικασία του κατεπείγοντος - πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο χωρών ουδέτερων σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου 1947-91.
Η μεν Σουηδία είναι ουδέτερη από το 1815 το τέλος δηλαδή των Ναπολεόντειων Πολέμων και το Συνέδριο της Βιέννης, η δε Φιλανδία από το 1945.
Εκ των πραγμάτων η περιπλοκή που προκάλεσε ο Ερντογάν στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια απρόσμενη στήριξη σε μια δύσκολη για το Κρεμλίνο στιγμή.